matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak wyliczyć pochodną?
aicha175:
wyliczyć pochodne: y`=(−2x
3
8
* tgx)`
23 lip 20:45
:):
pochodna iloczynu znana>?
23 lip 23:20
pomagacz:
(d * v)' = d' * v + d * v' d = −2x
3
8
d' =
http://www.wolframalpha.com/input/?i=derivative%28-2x^%283%2F8%29%29
v = tg(x)
1
v' =
http://www.wolframalpha.com/input/?i=derivative%28tan%28x%29%29
(sec(x) =
)
cos(x)
i do wzoru, kalkulatorek w dłoń i liczyć
28 lip 09:22