Zadanie
Ton:

da się jakoś obliczyć a b korzystając z tych informacji ? Jeżeli tak to napiszcie mi tylko w
jaki sposób
23 lip 12:55
ICSP: twierdzenie Talesa.
23 lip 12:56
Ton: cały dół ma 5, wysokość ma 5 i przeciwprostokątna ma 7
23 lip 12:57
ICSP: chyba że są jeszcze inne dane. Np. że trójką jest prostokątny czy chociażby że odcinek a jest
równoległy do odcinka 5
23 lip 13:01
Ton: dzięki najmocniej
23 lip 13:03
ICSP: masz odpowiedzi
23 lip 13:05
Ton: znaczy ja to potrzebuje do jednej rzeczy

robie program który by poruszał się po tej
prostokątnej z prędkością 1 aż dojdzie do górnego wierzchołka w sumie mogłem to napisać na
wykresie.
a = 5/7 b też
Możesz tylko sprawdzić czy się zgadza

?
23 lip 13:07
Ton: znaczy nie program sie poruszał tylko obiekt
23 lip 13:07
ICSP: ale odcinek a jest równoległy do 5?
23 lip 13:08
Ton: oczywiscie
23 lip 13:09
ICSP: i kąt między 5 nie jest prosty?
23 lip 13:10
Ton: jest
23 lip 13:12
ICSP: nie jest
23 lip 13:12
Ton: a czemu nie ?
23 lip 13:13
Ton:
23 lip 13:14
ICSP: 5
2 + (b+5)
2 = 64
b
2 + 10b − 14 = 0
Δ = 100 + 56
Δ = 156
√Δ = 2
√39
b
2 <0 − sprzeczne
Za to jeżeli a jest równoległy do piątki to wtedy możemy skorzystać z twierdzenia Talesa.
| b | | b+5 | | 5 | |
| = |
| ⇔ 7b = 5 ⇔ b = |
| |
| 1 | | 8 | | 7 | |
Dwa różne wyniki czyli rysunek zły.
23 lip 13:15
Ton: na górze napisałem nie b+5 ten cały dół ma 5
23 lip 13:16
ICSP: czyli mamy przekątną kwadratu. Przeciw prostokątna = 5
√2 a nie 8
23 lip 13:17
Ton: no
23 lip 13:18
Ton: racja dane wziąłem z d....
23 lip 13:18
Trivial: Jaki program robisz?
23 lip 19:08