zapisz podany zbiór wymieniajac wszystkie jego elementy
diabli:
a) M = { z ∊ C : −15 < z ≤ − 10}
b) S= { w: w jest wielokrotnością naturalną liczby 3 mniejszą niż 21}
c) W = {d: d jest naturalnym dzielnikiem liczny 20}
d) R = {p: p jest liczba pierwszą nie większą niż 23}
moje odp.
a) ?
b) S={w 3,6,9,12,15,18}
c) W={d 0,1,2,4,5,10,20}
d) R={p 1,23}
czy zapis jest ok?
21 maj 14:10
Godzio:
a) z ∊ C ⇒ z to liczby całkowite
M = {−14,−13,−12,−11,−10} (−15 nie należy bo jest < )
b) ok
c) 0 nie jest dzielnikiem, nie można dzielić przez 0, reszta ok
d) Liczby pierwsze to takie, które dzielą się tylko przez jeden i przez samą siebie, 1 nie jest
liczbą pierwszą,
R = {2,3,5,7,11,13,17,19,23}
21 maj 15:05
diabli:
pamietaj cholero, nie dziel przez 0...do łba tłukli, a jednak wypadlo!
co do liczb pierwszych zmylila mnie ich definicja, ze dziela sie przez 1 i sama siebie. doszlam
do wniosku, ze 23 bedzie dzielilo sie tylko przez 1 i 23, stad moja teraz przyznam durna odp.
oj sprawiasz Godziu, ze robi sie coraz jasniej! po raz kolejny dziekuje
21 maj 15:15
Majkelos: Dzieki za odpowiedzi

Bardzo mi sie przydaly

BKS STAL BIELSKO−BIAŁA
26 lip 00:10