funkcja wykładnicza
Klaudia: | | 2 | | 1 | |
ile to jest ( |
| )3 * (1 |
| )3 =? |
| | 5 | | 4 | |
niech ktoś to rozpisze, w odpowiedziach mam że 1/8 czyli 0,125 ale nie umiem do tego dojść.
| | 2 | | 5 | | 2 | | 4 | |
( |
| )3 * ( |
| )3=( |
| )3 * ( |
| )−3= ? I tutaj licznik mi się nie zgadza i |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 5 | |
nie wiem co w takiej sytuacji zrobić , no bo w jednym mam 2 a w drugim 4 więc wykładników
odjąć nie mogę nie?
25 lip 15:47
tom215: | | 4 | | 22 | |
a nie mozesz zapisać |
| jako |
| ? |
| | 5 | | 5 | |
25 lip 15:50
`.ewela: ja bym to tak zrobiła : (
8125) * (
12548)=
18
25 lip 15:58
`.ewela: sorki 16
25 lip 16:00
`.ewela: nie wiem czy to dobrze ale jeżeli to funkcja wykładnicza to nie powinno byc tam jakis x−sów?
25 lip 16:03
Klaudia: | | 22 | | 2 | |
próbowałam ,nie wychodzi 1/8 bo ( |
| )−3=( |
| )−3*2 [ z wzoru (an)m =an*m] |
| | 5 | | 5 | |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
wtedy bym miała( |
| )−6 *( |
| )3=( |
| )−3[z wzoru an*am =an+m ] |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
jak podniesiesz ten ułamek do −3, to nie da wyniku z odpowiedzi czyli 1/8.
Czyli ja coś skopałam i chyba tak się nie da , proszę kogoś o rozpisanie jak to zrobić.
25 lip 16:11
Klaudia: @up
nie, to tylko zadanie z działu funkcja wykładnicza dlatego tak napisałam, to zwykłe działania
na potęgach z których trzeba skorzystać i obliczyć...
25 lip 16:14
`.ewela: aha

no bo ja biore teraz funkcje wykładnicza i moze zle mi wyszło
25 lip 16:18
ICSP: | | 2 | | 5 | | 2 | | 5 | | 1 | | 1 | |
( |
| )3 * ( |
| )3 = ( |
| * |
| )3 = ( |
| )3 = |
| = 0,125 |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 4 | | 2 | | 8 | |
a
x * b
x = (ab)
x
25 lip 16:24
Klaudia: Dziękuje

Zapomniałam o tym wzorze
25 lip 16:26
Klaudia: ICSP jak jesteś jeszcze to wytłumacz jeden przykład
tzn tutaj chyba ten sam wzór by pasował co podałeś, ale mimo wszystko nie wychodzi tak jak
powinno, w odpowiedziach dali że = 4.
25 lip 16:55
Klaudia: | | 1 | | 2 | |
sorry tam miało być 1( |
| )2 * 1( |
| )2 |
| | 5 | | 5 | |
25 lip 16:58
ICSP: | | 1 | | 2 | | 2 | | 4 | |
( |
| )2 * ( |
| )2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 5 | | 5 | | 25 | | 625 | |
25 lip 17:03
ICSP: chyba że tam jest gdzieś coś podniesione do potęgi ujemnej np.
| | 1 | | 2 | | 2 | |
( |
| )−2 * ( |
| )2 = 52 * ( |
| )2 = 22 = 4 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
25 lip 17:07
Klaudia: znowu źle wskoczyło
25 lip 17:10
Klaudia: tzn może błąd w druku wiesz bo dali wykładniki dodatnie .
25 lip 17:11
ICSP: | | 6 | | 7 | | 6 * 7 | | 42 | | 1764 | |
( |
| )2 * ( |
| )2 = ( |
| )2 = ( |
| )2 = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5*5 | | 25 | | 625 | |
25 lip 17:16
Klaudia: Też mi tak wyszło na początku jak w 17.16,bo mam w zbiorze pazdro obie liczby do potęgi 2
podniesione, sprawdziłam a odp podali że 4 do tego przykładu . To walnęli się o minus w
zadaniu przy wykładniku i jest tak jak mówisz w 17.07.
Dziękuje.
25 lip 17:24