trygonometria
pomozecie: oblicz pole S trojkata rozwartokatnego ABC, majac dane: IABI=c, kat CAB=α, (α>90), kat ABC=β.
odp.S=c2/2(ctgβ−ctg(180−α))
28 lip 15:55
Godzio:

γ = 180 − α − β, sinγ = sin(180 − (α + β) ) = sin(α + β)
Z twierdzenia sinusów:
| c | | a | | sinα | | sinα | |
| = |
| ⇒ a = c * |
| ⇒ a = c * |
| |
| sinγ | | sinα | | sinγ | | sin(α + β) | |
| | 1 | | 1 | | sinα | |
S = |
| a * c * sinβ = |
| c * |
| * c * sinβ = |
| | 2 | | 2 | | sin(α + β) | |
Jak chcesz to możesz się pobawić w przekształcenie tego wyrażenia i dojść do Twojej odpowiedzi,
ale to jest równoznaczne więc chyba nie trzeba
28 lip 16:06
pomozecie: a mozna innym sposobem?
28 lip 17:00
ICSP: Oczywiście że można inaczej. Jednakże Godzio pokazał ci najprostszy sposób. Chyba że jesteś z
podstawy.
28 lip 17:10
pomozecie: a moglbym prosic o inny.
28 lip 17:30
ICSP: Godzio zaraz ci to rozwiąże innym. Ja nie mogę gdyż nie chce wprowadzać w błąd. Wczoraj
wielką gafę walnąłem i teraz straciłem wiarę we własne możliwości.
28 lip 17:44
Trivial: ICSP, który to temat? Nie czytałem naprawdę...
28 lip 17:47
28 lip 17:50
Trivial: erm, no bez przesady.
28 lip 17:54
ICSP: powiedz mi jak można dzielić przez 0
28 lip 17:55
Trivial:
Można. Jak już powiedziałem, autor mojej książki od fizyki nie ma takich problemów. Dla niego
28 lip 18:00
ICSP: przecież nie jestem autorem twojej książki do matematyki

jak dla mnie powinniśmy w rozwiązywaniu zadań opierać się na faktach a nie na przemyśleniach
twojego autora książki od fizyki
28 lip 18:03
Trivial:
Pytałeś się jak można dzielić przez 0 to ci powiedziałem.
28 lip 18:05
ICSP: no dobrze już dobrze. Jednak ktoś na moim poziomie nie powinien popełniać takich błędów.
28 lip 18:06
Trivial:
Czy ja wiem... Ja zazwyczaj popełniam proste błędy tego typu.
28 lip 18:12
ICSP: To dlaczego nawet z rysunku odczytałem błędnie?
28 lip 18:15
Basia:
Trivial to nie jest dzielenie przez 0, tylko uproszczony zapis granicy ułamka;
dosyć często stosowany i tak samo niezupełnie poprawny jak zapis (chyba w każdym języku
programowania)
i = i+1 lub, z większą dbałością o logikę, i:=i+1
28 lip 18:18
ICSP: Oż ty. Chciałeś mnie oszukać
28 lip 18:20
Trivial:
Tak, wiem, że autorowi chodzi o zapis graniczny, ale mimo tego dziwnie wygląda.

W programowaniu nie ma problemu, tam = nie oznacza = matematycznego.
28 lip 18:22
Trivial: ICSP chciałem cię oszukać, muahaha!!1
28 lip 18:27
ICSP: :(
28 lip 18:34
1:
= oznacza także "równa się"; przykłady:
if x=2 goto :ET1
while x=2 do
.....
enddo
a w tym zapisie i = i+1 oznacza "podstaw...." , "zwiększ o jeden"
i jest to pewna niekonsekwencja
dlatego niektóre języki stosują jednak zapis i:=i+1
28 lip 18:35
Basia: Ki diabeł ? To wyżej to ja..........
28 lip 18:35
ICSP: Basia od kiedy jesteś 1?
28 lip 18:36
Basia: Nie wiem
28 lip 18:38
Trivial:
Zależy wszystko od języka. W tym przykładzie rozróżnia się wyrażenia logiczne od przypisań (nie
jest to trudne). Ale np. w języku C do porównań używa się ==, a do przypisań =.
28 lip 18:38
Basia: Tak samo, jak nie jest trudne rozróżnienie kiedy mowa o zwykłym dzieleniu, a kiedy o granicach.
28 lip 18:41
Trivial:
28 lip 18:42
pomozecie: a moze mozna wyliczyc h?
28 lip 19:01
ICSP: tak. Właśnie na tym polega druga metoda. Jednakże jak widzisz Godzia nie ma i dlatego
Trivial zgłosił się na ochotnika.
28 lip 19:08
Trivial:
Myślę, że
ICSP musi zadośćuczynić i wybaczyć sobie −> zrobienie tego zadania na pewno mu
pomoże.
28 lip 20:42
Godzio:
| | x | |
ctg(180 − α) = |
| ⇒ x = htg(180 − α) |
| | h | |
| | x + c | |
ctgβ = |
| ⇒ x + c = h * ctgβ ⇒ hctg(180 − α) + c = h * ctgβ ⇒ |
| | h | |
c = h(ctgβ − ctg(180 − α))
| | c | |
h = |
| |
| | ctgβ − ctg(180 − α) | |
| | c * h | | c2 | |
P = |
| = |
| |
| | 2 | | 2(ctgβ − ctg(180 − α)) | |
28 lip 20:52
Bogdan:
Można rozwiązać zadanie i tak:
γ = 180
o − (α + β) ⇒ sinγ = sin(α + β)
| | c | | c | |
Z tw. sinusów: 2R = |
| ⇒ R = |
| |
| | sinγ | | 2sin(α + β) | |
| | c2*sinα*sinβ | | c2 | |
Pole trójkąta P=2R2*sinα*sinβ*sinβ = 2* |
| = |
| |
| | 4sin2(α + β) | | 2(ctgβ − tgα) | |
| | sinα*sinβ | | 1 | |
Przejście od |
| do |
| pozostawiam do samodzielnego |
| | sin2(α + β) | | ctgβ − tgα | |
przekształcenia
28 lip 23:31