matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
antek:
Wykaż, że dla dowolnego kąta α∊(0,45) prawdziwa jest nierówność tgα*cos
2
α<0,5. skorzystajeze wzoru 2sinαcosα=sin2α
28 lip 20:27
Jack:
sinα
sinα
1
tgα=
wiec
*cos
2
α=sinαcosα=
sin2α
cosα
cosα
2
1
teraz wyciągnij wnioski: czy prawdą jest, że
sin2α<0,5 dla α∊(0,45)
2
28 lip 20:29
Ted:
skoro α∊(0,45) ...
sinα
cos
2
α<0,5 .... sinαcosα<0,5 2sinαcosα<1 .... sin2α<1
cosα
28 lip 20:36