funkcja kwadratowa
monius: mam jeszcze podobne do poprzedniego ale teraz moze cos z wysokoscia by sie dalo zrobic?
W trójkąt ABC wpisujemy trójkąt DEF tak, że punkt D należy do boku AB, punkt E należy do boku
BC, punkt F należy do boku CA. EF jest równoległe do AB. Dla jakiego położenia punktu E, na
odcinku BC, pole trójkąta DEF jest największe?
3 sie 23:01
Trivial:
Nie lubisz twierdzenia cosinusów? :<
3 sie 23:03
monius: jeszcze nie mialam
3 sie 23:04
Trivial:

Zapiszemy teraz twierdzenia Pitagorasa dla trójkąta lewego i prawego:
| ⎧ | q2 + h2 = a2 | |
| ⎩ | p2 + h2 = y2 |
|
Odejmujemy stronami:
q
2 − p
2 = a
2 − y
2
Zauważamy, że:
q = x−p
Wstawiamy:
(x−p)
2 − p
2 = a
2 − y
2
x
2 − 2xp + p
2 − p
2 = a
2 − y
2
x
2 − 2xp = a
2 − y
2
Zauważamy, że:
p = ycosα
x
2 − 2xycosα = a
2 − y
2
a
2 = x
2 + y
2 − 2xycosα.
To jest właściwie wyprowadzenie twierdzenia cosinusów, ale możesz tak też rozwiązać to zadanie.

W twoim zadaniu α = 60
o.
3 sie 23:28
monius: dzieki
3 sie 23:37