funkcje trygonometryczne
aryan:
29 lip 18:15
aryan: | | 1*(1+cosα)+sinα*tgα | | | |
= |
| = |
| |
| | tgα*(1+cosα) | | | |
to już nie mam pojęcia co robić ><
29 lip 18:31
Jack:
(ostatnie przejście w mianowniku jest kiepskie)
| | 1+cos2α+sin2α | | 2 | |
rozszerz przez cosα, dostaniesz |
| = |
|
|
| | sinα+sin2α | | sinα+sin2α | |
Nic ciekawego z tego nie wychodzi... Jakie masz polecenie?
29 lip 18:36
aryan: uprość wyrażenie,
rozumiem, że źle pomnożyłem tgα(1+cosα) tak ?
29 lip 18:41
Jack:
tak, kosinusy powinny się przecież skrócić... a ja przepisałem od Ciebie choć myślałem już o
czym innym.
| | cosα+1 | | 1+cosα | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | sinα+sinαcosα | | sinα(1+cosα) | | sinα | |
29 lip 18:46
aryan: dziękuję ^^
29 lip 18:57