..
Klaudia:
rozłóż na czynniki stosując wzory skróconego mnożenia.
proste polecenie , ale co należy robić jak się nie da powyciągać wspólnych czynników( jak np w
wielomianach tzn, że mam 5x −5 ⇔ 5(x−1)

)
np:
a)(5x+3y)
2 −25
b)(5x+3y)
2 +25
c)a
2−2ab+b
2−25
d)100−(3x+7y)
2
e)1−a
2−2ab−b
2
f)l)1−a
2−2ab−b
2
Proszę o wytłumaczenie i ewentualnie pokazanie jak kombinować, to pewnie dam sobie radę sama z
resztą.
1 sie 20:27
krystek: Masz wzór a2−b2=(a+b)(a−b) i stosujesz a)[( )+5][( )−5].
wc)a2−2ab+b2=(a−b)2 i stosujesz wzór
Spróbuj aw b)nie ma byś −?
1 sie 20:33
Vogl: przykład c)
a2−2ab+b2−25=(a−b)2−25=((a−b)2−5)((a−b2)+5)
1 sie 20:34
Klaudia: dałam tak dla tylko przykładu zmieniając znak w b) i f), to nie jest coś przepisane z książki.
w f miało być 1+...
1 sie 20:36
krystek: d)100=102 i dalej stosujesz ten sam wzór.
e) 12− (a−b)2= ...
f)jest taki sam jak e)
1 sie 20:36
krystek: Klaudia ,nie możesz zmieniać sama znaku, wówczas nie masz różnicy kwadratów dwóch wyrażeń.
1 sie 20:38
krystek: Aby łatwiej rozpisać wg wzoru
(Δ − ⇒) (Δ + ⊂)= Δ2 − ⊂2
1 sie 20:40
Klaudia: okej dzięki, czyli tak jak w 20.33 używać wzorów póżniej jak mam tam np w a)−25 to rozłożyć
to na czynnik −5*+5 i sobie poprzenośić [(...)+x(..)−x] ⇔[(...+x)(...−x)]
Dziękuje. O to mi chodziło.
A co jakby mi dal liczbę np −7 i nie mogłabym przedstawić tego jako iloczynu x*x?

np (5x+3y)
2 −7
1 sie 20:51
krystek: 7= √72
1 sie 20:54
Klaudia: fakt..
1 sie 20:55
krystek: [(5x +3x) +√7][(5x +3x) −√7]
1 sie 20:56
krystek: Powodzenia!
1 sie 20:57