ciąg artmetyczny
Ilonka: S.O.S Niby łatwa ale i tak z tym mam problem

Zad1
W ciągu arytmetycznym a
1=3 oraz a
20=7. Wtedy suma S
20=a
1+a
2+...+a
19++a
20= jest równa?
Zad2
W ciągu geometrycznym (a
n) dane są: a
1=2 i a
2=12.Wtedy a
4 równa się?
26 lip 12:51
ICSP: 1.100
2. 864
26 lip 12:53
Basia: ICSP gdzie Twoje zacięcie pedagogiczne ? Wytłumacz, a poza tym skąd te wyniki ?
Oj chyba z sufitu.
26 lip 13:05
ICSP: Przepraszam Basiu te liczby same pojawiły się w mej głowie. Nie wiem jakim cudem to się
stało
26 lip 13:08
Basia:
ad.1
jaka jest różnica r tego ciągu, odpowiedz Ilonko
26 lip 13:08
ICSP: Zadanie pierwsze.
a
1 = 3
a
20 = 7
S
20 =
| | a1 + a20 | |
S20 = |
| * 20 − ta zależność wynika z przed ostatniego wzoru na tej stronie: |
| | 2 | |
https://matematykaszkolna.pl/strona/264.html
Podstawiając:
| | 3 + 7 | | 10 | |
S20 = |
| * 20 = |
| * 20 = 10 * 10 = 100 |
| | 2 | | 2 | |
26 lip 13:10
Ilonka: r=10 to czyli a4=32?
26 lip 13:15
Basia:
ad.2
a1 = 2
a2 = 12
r = ......................?
a4 = a1+3r
26 lip 13:16
Basia: zgadza się Ilonko
26 lip 13:16
ICSP: Basiu W ciągu geometrycznym an dane są a1= 2 oraz a2 = 12. Oblicz a4
26 lip 13:17
26 lip 13:32
ICSP: tak. Tylko w ciągu geometrycznym nie występuje r tylko występuje q
tak więc q = 6
an = a1 * qn−1
a4 = a1 * q4−1 = a1 *q3
26 lip 13:34
ICSP: Basiu spójrz. Chyba się starzeje żeby takiego zadania nie wykonać w pamięci:(
26 lip 13:35
Ilonka: a
4 = 2 * 6
4 −
1
a
4 = 2 * 216
a
4 = 432
Dzięki wielkie Wam za pomoc
26 lip 13:42
ICSP: Nie ma za co

P.S. prawidłowy wynik to 432. Nie wiem czemu wcześniej mi sie wpisało 861. Widać liczenie w
pamięci w wakacje nie jest zbyt dobrym pomysłem:(
26 lip 13:43
Ilonka: Jeszcze taka rzecz. Pionowy słupek o wysokości 90cm rzuca cień o długości 60cm. W tej samej
chwili stojąca obok wieża rzuca cień długości 12m. Jaka jest wysokość wieży?
Moje pyt. brzmi w jaki sposób to obliczyć
26 lip 13:48
Ilonka: Oj tam, oj tam

Nie jest tak źle.
26 lip 13:50
ICSP: Podobieństwo lub Tales. Za chwilkę zrobię rysunek.
26 lip 13:53
ICSP:

zielony − słupek = 90cm = 0,9m
czerwony − cień słupka = 60cm = 0,6m
niebieski − wieża = x m
różowy − cień wieży = 10m
I teraz z twierdzenia talesa układasz proporcje np:
| zielony | | niebieski | |
| = |
| |
| czerwony | | różowy | |
26 lip 13:56
ICSP: różowy = 12m

Źle przeczytałem
26 lip 14:00
roman: icsp
różowy [ cień wieży ] ma 12 m
no chyba że się mylę
26 lip 14:02
roman: czyli wg. mnie podstawa będzie 12m − 0,6m
26 lip 14:04
roman: czyli x = 18m
26 lip 14:05
Ilonka: tak chyba 18m bedzie. tylko, że kurcze nie pamiętam jak się przesuwało przecinek
26 lip 14:12
ICSP: 1m = 100cm ⇔ 1cm = 0,01m
90cm = 90 * 1cm = 90 * 0,01m = 0,9m
26 lip 14:14
Basia:
A ja nie doczytałam, że to geometryczny. Też chyba się starzeję.
26 lip 14:17
roman: ja bym to tłumaczył tak
| 100cm | | 90cm | |
| =1m i teraz uwaga magia |
| =0,9m |
| 100cm | | 100cm | |
( oczywiście 100cm =1m ale to wszyscy we wsi wiedzą ....

)
26 lip 14:17
ICSP: Nie martwmy się. Może tak jest tylko podczas wakacji.
26 lip 14:21
Basia:
| 100cm | |
| = 1 (ale nie metr; cm też się skraca) |
| 100cm | |
można tak:
100 cm = 1m
90 cm = x
| | 90cm*1m | |
x = |
| = 0,9 m (bo cm się skracają) |
| | 100cm | |
26 lip 14:22
Ilonka: Noo dobrze, dobrze. ale jak układam te proporcje. W tym przypadku bedzię tak:
x * 0,6 = 0,9 * 12
0,6x = 108 / 0,6
x = 180
I właśnie tu mam problem.
26 lip 14:25
ICSP: 0,9 * 12 ≠ 108
26 lip 14:27
Ilonka: aaaaa 10,8
26 lip 14:30
roman: z matematycznego punktu widzenia Basiu masz rację ....
26 lip 14:34
Ilonka: hmm.......
26 lip 23:04
ICSP: hmm.......
26 lip 23:22