logarytm proszę o pomoc
Monika: Kolejny logarytm...
10* 10012 log9−log2
28 lip 17:22
Basia:
100 = 102
12log9 − log2 = log91/2 − log2 = log3 − log2 = log32
i masz
10*(102)log32 = 10*102log32 = 10*10log(32)2 =
10*10log94 = 10*94 = 5*92 = 452 = 22,5
bo alogab = b, a log oznacza log10
28 lip 18:08
Vogl: 10*1000.5*log 9 − log 2=10*100log 90.5 − log 2=
=10*100log 3 − log 2 = 10*100log (3/2)=1000.5*100log (3/2)=
=1000.5+log (3/2) = 100log √10 + log (3/2) = 100log ((3√10)/2) =
= 102 log ((3√10)/2) = 10log 22.5 = 22.5
28 lip 18:13
ostr: Log3 54 −log3 2+100 log3
14 cze 08:56
14 cze 10:44