| długość łuku | α | ||
= | |||
| długość koła | 2π |
| α | ||
długość łuku = 2πR* | = Rα | |
| 2π |
| Rα | ||
r = | ||
| 2π |
| R2α2 | |
+h2 = R2 | |
| 4π2 |
| α2 | 4π2 − α2 | |||
h2 = R2*[ 1 − | ] = R2* | |||
| 4π2 | 4π2 |
| √4π2 − α2 | ||
h = R* | ||
| 2π |
| R2α2 | √4π2 − α2 | |||
V = π* | *R* | |||
| 4π2 | 2π |
| R3α2√4π2 − α2 | ||
V = | ||
| 8π2 |
| R3 | α2 | |||
V = | * | |||
| 8π2 | √4π2 − α2 |
| R3 |
| ||||||||||||
V' = | * | ||||||||||||
| 8π2 | 4π2 − α2 |
| R3 | 2α(4π2 − α2) + α3 | |||
V' = | * | |||
| 8π2 | (4π2 − α2)*√4π2 − α2 |
| R3α | 8π2 − 2α2 + α2 | |||
V' = | * | |||
| 8π2 | (4π2 − α2)*√4π2 − α2 |
| R3α | 8π2 − α2 | |||
V' = | * | |||
| 8π2 | (4π2 − α2)*√4π2 − α2 |

to jest szlaczek, dla Jakuba i zainteresowanych
wszystko co przed szlaczkiem należy zignorować
| Dłuku | α | ||
= | |||
| Dokręgu | 2π |
| Dłuku | α | ||
= | |||
| 2πR | 2π |
| α*2πR | ||
Dłuku = | ||
| 2π |
| αR | ||
r = | ||
| 2π |
| α2R2 | ||
h2 = R2 − | ||
| 4π2 |
| 4π2R2 − αR2 | ||
h2 = | ||
| 4π2 |
| R2 | ||
h2 = | *(4π2 − α2) | |
| 4π2 |
| R | ||
h = | √4π2 − α2 | |
| 2π |
| 1 | ||
V = | πr2*h | |
| 3 |
| 1 | α2R2 | R | ||||
V = | π* | * | √4π2−α2 | |||
| 3 | 4π2 | 2π |
| α2R3 | ||
V = | √4π2 − α2 | |
| 24π2 |
| R3 | ||
V = | *α2*√4π2 − α2 | |
| 24π2 |
| R3 | 1 | |||
V' = | *[ 2α√4π2 − α2 + α2* | *(−2α) ] | ||
| 24 | 2√4π2 − α2 |
| αR3 | 2(4π2 − α2) − α2 | |||
V' = | * | |||
| 24 | √4π2 − α2 |
| αR3 | 8π2 − 3α2 | |||
V' = | * | |||
| 24 | √4π2 − α2 |
| 8π2 | ||
α2 = | ||
| 3 |
| √24π | 2√6π | |||
α = ± U{√8π}{√3 = ± | = ± | |||
| 3 | 3 |
| 2√6π | ||
ponieważ α = − | ∉D to | |
| 3 |
| 2√6π | ||
α = | ||
| 3 |
| 2√6π | ||
α∊(0, | ) ⇒ f(α)>0 ⇒ V' >0 ⇒ V rośnie | |
| 3 |
| 2√6π | ||
α∊( | ,2π) ⇒ f(α)<0 ⇒ V' <0 ⇒ V maleje | |
| 3 |
| 2√6π | ||
αmax = | ||
| 3 |
| R3 | 24π2 | |||
Vmax = | * | *√4π2 − 24π29 | ||
| 24π2 | 9 |