HELP NA ZALICZENIE ZADANKO
MARIOLA: 1. Antonio Banderas w kultowym filmie „Desperado” wykonuje skok z dachu budynku o
wysokości 8 metrów na dach furgonetki o wysokości 2 metry. Furgonetka porusza się z prędkością
o wartości 10m/s. Przyjmij, że wektor prędkości skoczka tuż po wybiciu ma kierunek poziomy, a
furgonetka mija budynek w chwili wybicia skoczka. Pomiń opór powietrza.
a) Przedstaw opisaną sytuację na rysunku. Narysuj tor ruchu skoczka oraz wektory prędkości
skoczka w chwili wybicia i w chwili upadku, zachowując odpowiednią skalę wartości wektorów.
b) Określ wartość prędkości, z którą powinien wybić się z dachu budynku Antonio Banderas,
aby mógł upaść na dach furgonetki. Odpowiedź uzasadnij.
c) Oblicz, w jakiej odległości od ściany budynku skoczek upadnie na dach furgonetki.
d) Oblicz wartość siły nacisku, jaką wywiera Antonio na dach furgonetki w chwili lądowania
zakładając, że nogi skoczka oddziałują wówczas z podłożem przez 0,2s, a jego masa wynosi 80kg.
2) W celu złączenia wagonów pracownicy PKP puścili z górki rozrządowej wagon o masie 10ton.
Wagon zderzył się ze składem 9 identycznych wagonów, wartość prędkości wagonu przed zderzeniem
wynosiła 5m/s.
a) Oblicz wartość prędkości z którą będzie poruszał się skład 10 wagonów po złączeniu zaczepów
b) Oblicz energię, która zostanie rozproszona w wyniku takiego zderzenia.
c) Ustal, czy następujące stwierdzenie jest prawdziwe: "W zderzeniu niesprężystym zachowany
jest pęd, ale nie jest zachowana energia kinetyczna". Odpowiedź uzasadnij.
pilne NA ZALICZENIE
2 sie 18:33
Trivial:

1. h = 8 m
d = 2 m
Δt = 0.2 s
m = 80 kg
a) (rysunek)
b) Musi się wybić z prędkością równą prędkości furgonetki, jako że przemieszczenie x dane
wzorem x = v
xt musi być takie samo dla furgonetki i dla skoczka.
c) x = ?
| | 1 | |
h−d = |
| gt2 → t = √2(h−d)/g |
| | 2 | |
x = v
xt = v
x√2(h−d)/g
d) v
y = gt = g
√2(h−d)/g =
√2g(h−d)
I =
FΔt
I
y = Δp
y = mΔv
y = mv
y.
I
y = NΔt
| | Iy | | mvy | | m√2g(h−d) | |
N = |
| = |
| = |
| . |
| | Δt | | Δt | | Δt | |
2 sie 19:04