Nierównośc z silniami
TPB: Mam wykazać, że
(2n)!>2n! dla n≥2
I cóż jestem w kropce, próbowałem indukcją, ale nie bardzo to idzie, albo mam za mało
doświadczenia w tym temacie. Wykonywałem też rozmaite akrobatyczne sztuczki, ale nijak mi nie
chce się ta nierówność od swej pięknej strony pokazać. Tak czy siak zadanie dla chętnych. Ja
nad tym posiedzę, kiedy zrobię (a łatwo nie odpuszczam) to wrzucę swoje rozwiązanie.
3 sie 12:43
TPB: Chyba mam to idzie mniej więcej taki...
3 sie 12:55
Trivial:
Korzystając ze wzoru Stirlinga można wykazać, że:
lg(n!) = Θ(nlgn)
Załóżmy, że powyższa nierówność jest prawdziwa.
(2n)! > 2n! /lg
lg[(2n)!] > n!
f(n) = lg[(2n)!] = Θ(2nlg2n) = Θ(n2n)
f(n) > n! / lg
g(n) = lg[f(n)] = Θ(lg(n2n)) = Θ(lgn + lg2n) = Θ(n)
h(n) = lg(n!) = Θ(nlgn)
Powracając do nierówności:
g(n) > h(n), co nie jest prawdą (dla wystarczająco dużego n nierówność nie zachodzi).
Więc wcale nie jest to prawdą.
3 sie 13:11
TPB: 1. Sprawdzamy naszą nierówność dla n=2
4! = 24>4 = 2
2
2. Dalej zakładamy, że nierówność zachodzi dla pewnego ustalonego k≥2
(2
k)!.>2
k!
3. Udowodnimy, że nierówność zachodzi dla k+1
(2
k+1)!>2
(k+1)!
D−d:
Przepiszę nierówność po przekształceniach, oczywiście w równoważnej postaci
| | (2k+1)! | |
(2k)!* |
| > 2k!*2k+1 |
| | (2k)! | |
| | (2k+1)! | | (2k+1)! | |
(2k)!* |
| >2k!* |
| |
| | (2k)! | | (2k)! | |
| | (2k+1)! | |
2k!* |
| > 2k!*2k+1⇔(2k+1)! > 2(k+1)!*(2k)! |
| | (2k)! | |
Teraz rozpisując silnię po prawej stronie otrzymamy prawdziwą nierówność:
(2
k+1)! = (2
k)!*(2
k+1)*(2
k+2)*(2
k+3)*...*2
k+1 > (2
k)!*2
k+1
Po skróceniu otrzymujemy:
(2
k+1)*(2
k+2)*(2
k+3)*...*(2
K+1 − 1) > 1
Na mocy indukcji matematycznej otrzymujemy, że (2
n)! >2
n!
c.n.d
A teraz już znalazłem błąd, rozwiązanie całe do d***
2
(n+1)!≠2
n!*2
n+1
Taka rzecz prosta mi się wkradła. Cóż kombinuję dalej.
3 sie 13:13
TPB: Trivial dzięki za Twoje rozwiązanie, chociaż nie bardzo łapię wszystkie rzeczy u Ciebie
napisane. Wzór Strilinga kiedyś widziałem, ale trochę inaczej, chyba. Poczytać muszę na ten
temat.
Czyli nierówność nie jest prawdziwa, no to ja zatłukę zaraz kogoś, tyle się naślęczałem nad
tym. ehh cóż bywa.
Dziękuję, że uwolniłeś mnie od tej żmudnej pracy dowodzenia czegoś fałszywego, pewnie nigdy bym
nie wpadł na to, że to fałszywa nierówność. Nie mam w swoim warsztacie jeszcze odpowiednich
narzędzi
3 sie 13:18
Vogl: a co sadzicie o takim pomysle:
(2
n)! > 2
n!
1*2*3*...*2
n > 2
1*2*3*...n
| | 1 | |
1*2*3*...*2n > 2(n−1)!*2n / * |
| |
| | 2n | |
1*2*3*...*2
(n−1) > 2
(n−1)!
| | 1 | |
1*2*3*...*2(n−1) > 2(n−2)!*2(n−1) / * |
| |
| | 2(n−1) | |
1*2*3*...*2
(n−2) > 2
(n−2)!
i tak dalej i tak dalej
3 sie 13:19
3 sie 13:21
TPB: I tak dalej doprowadzi nas to do nierówności 1>1
3 sie 13:21
Vogl: masz rację teraz policzyłem, czyli także wychodzi że początkowa nierówność jest nieprawdziwa
3 sie 13:23
TPB: Notacja asymptotyczna, wiem, że coś takiego jest. Coś mi świta małe "o" i wielkie "O". Ale nie
wiem do czego takie coś służy. Przyjdzie na to kiedyś czas.
W każdym razie bardzo dziękuję.
A jeszcze pytanie czy z faktu, że 1>1 w rozw. Vogi wynika, że nierówność jest fałszywa? Możemy
wysunąć taki wniosek?
3 sie 13:24
Vax: Nie, 2n! ≠ 2(n−1)! * 2n co nie zmienia faktu, że nierówność nie jest prawdziwa.
3 sie 13:25
TPB: Chociaż, co do tego, że wystarczy 1>1 mam teraz wątpliwości. Gdyby nierówność nie była ostra,
to wskazywałoby, że nierówność jest prawdziwa. A równość zachodzi (prawdopodobnie) tylko dla
n=1.
3 sie 13:27
TPB: Vax to już wiem, z tym, że swoje rozwiązanie wklepywałem tak długo, że kolega mnie uprzedził. I
stwierdziłem, że niech będzie już z tym błędem, może coś będe dalej z tego kombinował, ale jak
widać daremne byłby moje wysiłki.
3 sie 13:29
Trivial:
A skąd wziąłeś tą nierówność?
3 sie 13:31
TPB: Od kolegi, który napisał mi, abym ją udowodnił, bo jemu nie wychodzi. a skąd on ma to tego nie
wiem.
3 sie 13:32
TPB: W sumie doszedłem do wniosku, że to 1>1 wystarczy, tak jestem przekonany na 99%
3 sie 13:36
TPB: OK ja znikam, nie będę się już mordował dzisiaj zadankami.
3 sie 13:36
Trivial:
A co jeśli nierówność byłaby nieostra? Wtedy też nie zachodzi. A wyszłoby 1≥1.
3 sie 13:37
Vax: Ale jak chcesz przekształcić swoją nierówność równoważnie do 1>1?
3 sie 13:37
Wezyr:
Nierówność jest prawdziwa. Przecież jest podany warunek dla n≥2
czyli n=2
4!>4
skąd bierzecie 1>1 dla jakiego n wychodzą Wam te jedynki?
3 sie 13:40
Trivial:
Nierówność nie zachodzi już dla n=5.
3 sie 13:44
Vogl: Trivial ma rację, najprostszym sposobem pokazania, że ta nierówność jest nieprawdziwa jest
podstawienie za n piątki
3 sie 13:49