Nierówności
Anaa: Kochani, mam taką nierówność do rozwiązania...
| 2x−5 | < 1
|3x+1| < 2
na podstawie wzoru.. −a < x < a
Co to jest podstawić sobie. ANo własnie, nie wiem skąd się co bierze, mam zrobiony przykład
|x+2|<3
−3<x+2<3
−5<x<1
x∊ (−5,1) skąd to −5? Możecie mi wytłuaczyć? z góry dziękuje
29 lip 10:10
Jack:
masz "x+2" a chcesz mieć samo "x" − to co robisz? Odejmujesz stronami (trzema

) 2. Stąd
−3−2=−5 oraz 3−2=1.
PS Wg mnie łatwiej korzystać z interpretacji geometrycznej w takich przypadkach.
Podobnie gdy będziesz rozwiązywała je pierwsze nierówności podzielisz trzy strony przez
odpowiednio 2 i 3.
29 lip 10:19
Anaa: no własnie, i nie moge sie połapać , ktorymi tymi stronami..... <sciana>
29 lip 10:38
Jack:
wszystkimi

jak masz np. 8> 2x−4>2 to najpierw chcesz się pozbyć
−4 więc dodajesz wszędzie 4 i
dostajesz:
12>2x>6.
Teraz chcesz się pozbyć
2, wiec dzielisz przez 2 i dostajesz:
6>x>3 a więc x∊(3,6)
29 lip 10:47
Anaa: Dzięki Ci bardzo dobry czlowieku za pomoc
29 lip 12:31
Jack:
bitte schön!
29 lip 12:39
Anaa: Punkt przecięcia funkcji y= −x+x−3 z osią oy wynosi ?
Jak mam to obliczyć?
29 lip 22:29
Jack:
Gdy punkt leży na OY to współrzędną x ma równą 0 (czyli podstawiasz do wzoru funkcji x=0),
gdy punkt leży na OX to współrzędną y ma równą 0 (czyli podstawiasz do wzoru funkcji y=0).
29 lip 22:31