funkcja trygonometryczna sumy i róznicy kątów
Kleopatra999: Oblicz sinα.cosα,tgα
a) cos2α=3/4 i α∊(0,π/4)
b) cos2α=−1/3 i α∊(π/2,π)
29 lip 15:02
ICSP: skorzystaj z wozórów.
cos2α = cos2α − sin2α
29 lip 15:15
Kleopatra999: no ale co dalej?
29 lip 16:21
ICSP: układ równań. Dorzuć jedynkę trygonometryczną.
29 lip 16:25
Kleopatra999: cos2α=cos2α−sin2α
1=sinα+cosα
tak?
29 lip 17:26
ICSP: 1 = sin2α + cos2α
29 lip 17:33
Kleopatra999: 3/4=cos2α−sin2α
1 = sin2α + cos2α
3/4+sin2x=cos2x
1=sin2x+3/4+sin2x
1−3/4=2sin2x
1/4=2sin2x /2
1/8=sin2x
sinx=1/2√2=√2/4
29 lip 17:57
ICSP: Dobrze. Z resztą już nie powinno byc problemu.
29 lip 18:00