matematykaszkolna.pl
Średnia arytmetyczna, kwadratowa i geometryczna teofrast: Kwadraty średnich. Określamy dla n liczb RZECZYWISTYCH ( dodatnich lub ujemnych ) a1, a2, ..., an , ich średnią arytmetyczną An, kwadratową Qn oraz wyrażenie Gn2 , oznaczające średnią geometryczną kwadratów a1, a2, ..., an . Pokazać (NIE posługując się indukcją), że : n [An]2 ≤ ( n−1 ) [Qn]2 + Gn2 .
19 lip 00:36
Vax: Zauważmy, że z nierówności Shleifer'a wynika: (∑sym a1)2 ≤ (n−1)∑sym a12 + n*n(a1a2..an)2 Czyli: 2∑syma1a2 ≤ (n−2)∑sym a12 + nn(a1a2..an)2 Dzieląc stronami przez n dostajemy:
2∑syma1a2 n−2 syma12 

≤ (

)∑syma12 + n(a1a2..an)2 /+

n n n 
(∑syma1)2 syma12 

≤ (n−1)*

+n(a1a2..an)2
n n 
Co jest tym samym, co: n * An2 ≤ (n−1)Qn2 + Gn2 cnd. Pozdrawiam. Btw. Skąd Ty bierzesz te nierówności?
21 lip 15:28
teofrast: Vax, jesteś genialny... Wystarczy « tylko » znać « nierównośc Shleifera » Mógłbyś coś wiecej na ten temat ? Pełny tekst twierdzenia + Skad to wziąłeś ? Jakaś literatura ? Co do Twojego pytania o moje źródło zadań − jak Ci powiem nie uwierzysz.... Otóż Ukrainka, która raz na dwa tygodnie pomaga mojej mamie w cięższych pracach domowych, jest ( a raczej była ) z zawodu nauczycielką matematyki...Oni mieli taki przedmiot na studiach « Praca z uczniem uzdolnionym », w ramach którego musieli sami ( jako przyszli nauczyciele ) , na zaliczenie, rozwiązać 2000−2500 zadań niestandardowych typu olimpijskiego . Pani Halinka (bo tak się nazywa ) przywiozła mi z domu jakieś fragmenty notatek z tekstami niektórych zadań, których nigdy sama nie rozwiązała ( bo przepisała gotowce − jak mówi − od kolezanki i wolała jak najszybciej o tym zapomnieć...) To wszystko co mam od niej, opublikuję tutaj, ku Twojej uciesze (mam nadzieję...) Pozdrawiam.
21 lip 20:34
Vax: Szczerze mówiąc za dużo Ci o tej nierówności powiedzieć nie mogę, mówi nam ona o tym, że dla dowolnych rzeczywistych ai zachodzi: (∑syma1)2 ≤ (n−1)∑syma12 + nn(a1a2..an)2 O tej nierówności usłyszałem jakieś pół roku temu na obozie matematycznym, z tego co wiem została pokazana w 1979r, jeżeli chcesz możesz spróbować poszukać więcej informacji w google, chociaż z tego co patrzyłem za dużo o niej nie piszą. Pozdrawiam.
21 lip 23:53
teofrast: To teraz trzeba by się pokusić o jej udowodnienie... Ze swojej strony tez poszukam. Jeśli cos znajdę to dam znać... Pozdrawiam, <teofrast>
22 lip 01:01
Vax: Udowodnienie nie jest ciężkie, można skorzystać z uogólnionej nierówności Popoviciu, mówi nam ona o tym, że jeżeli funkcja f(x) jest wypukła na przedziale X, to dla xi ∊ X zachodzi:
 k=1n xk x1+x2 
(n−2)(∑k=1n f(xk)) + nf(

) ≥ 2∑symf(

)
 n 2 
Nasza nierówność jest prawdziwa na mocy tej nierówności, przyjmując, że f(x) = ex oraz xi = 2lnai Pozdrawiam.
22 lip 01:13
teofrast: Witaj Vax! Dziękuję bardzo. Teraz jestem usatysfakcjonowany...I opublikuję następną nierównośc dla Ciebie. Przepraszam za opóźnienie w podziękowaniu, ale trafił mi się mały wypad wakacyjny (nie było mnie w domu do wtorku wieczorem...). Co do Shleifera, tez szukałem jakiegoś śladu w necie i natrafiłem na stronę w języku hebrajskim ( www.taharut.org ), a na niej artykuł Michaela Rozenberga o metodzie substytucji zmiennych w dowodzeniu nierówności(http://taharut.org/articles/uvw.pdf); na str. 6 jako ćwiczenie figuruje tam nasza «wyjściowa» nierówność dla n=3 (już po przekształceniach) podpisana «F. Shleifer, 1979» Pozdrawiam, <t>
27 lip 13:19
Vax: Miło mi, że mogłem pomóc, oczywiście czekam na kolejną nierówność emotka
27 lip 13:22