Przekątne,
Ananana: Ile wynosi x na przedstawionym rysunku :
jest trójkat prostąkątny a = 4√3 b=x c= 8. wiem, ze posługujemy się pitagorasem, ale nie wiem
jak pierwiastki rozkminić.
2. ile wynosi pole w równoległoboku o boku a = 2√6? 3.
Przekątna kwadratu ma dłigość 6√2 . ile bedzie wynosił kwadrat? 4.
Pole trojkąta prostokątnego wynosi 10√5, a jeden z przyprostokątnych ma dł. 10. ile wynosi
druga przyprostokątna?
5. Przekatna rombu mają dlugości 6 i 8 . ile wynosi bok rombu?
6. w rownoległoboku bok ma 10 cm , a wysokosc 12 . ile wynsi pole?
7. pole kwadratu wynosi 36cm ile wynosi przekatna tego kwadratu ? Proszę o pomoc . z gówy
dziękuje emotka
3 sie 10:29
pomagacz:

już gdzieś widziałem te zadania...
1.
przyjmijmy, że c jest przeciwprostokątną
a
2 + b
2 = c
2
(4
√3)
2 + x
2 = 8
2
x
2 = 8
2 − (4
√3)
2
x =
√82 − (4√3)2
x =
√64 − (16 * 3)
x =
√64 − 48
x =
√16
x = 4
2.
patrz rys. 1
jak tak zrobisz to powstaje znośniejsza figura, ale trzeba policzyć długość boku b.
jakoś nie wiem jak się wziąć za to
3.
patrz rys. 2
chyba chodzi o bok kwadratu do obliczenia
masz trójkąt równoramienny o kątach 45−90−45, czyli b = a
√2
b = 6
√2
a
√2 = 6
√2
a = 6
jeśli chodzi o pole:
P = a
2
P = 6
2
P = 36
4.
a = 10
b = ?
P = 10
√5
2P = a * b
b = 2
√5
5.
patrz rys. 3
mamy trójkąt prostokątny o bokach 3 i 4, to jest trójkąt pitagorejski
3
2 + 4
2 = a
2
a =
√9 + 16
a =
√25
a = 5
6.
a = 10
h = 12
P = a * h
P = 120cm
2
7.
P = a
2
P = 36
a
2 = 36
a = 6
przekątna:
a
√2 = 6
√2
3 sie 11:47
Ananana: Kurcze, kumam, dzięki wielkie!
3 sie 14:59