możesz również od razu dodać kąty przy sin(α + β) = sin(60), ale jak sądzę chodzi o tą zasadę z
rozdzielaniem...
| 1 | √3 | √3 | ||||
1. sin(α)cos(β) = | * | = | ||||
| 2 | 2 | 4 |
| √3 | ||
2. sin(β)cos(α) = to samo czyli = | ||
| 4 |
| √3 | √3 | 2√3 | √3 | |||||
1. + 2. = | + | = | = | |||||
| 4 | 4 | 4 | 2 |
| √3 | ||
sin(30 + 30) = sin(60) = | ||
| 2 |
| √3 | √3 | 3 | ||||
3. cos(α)cos(β) = | * | = | ||||
| 2 | 2 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
4. sin(α)sin(β) = | * | = | ||||
| 2 | 2 | 4 |
| 3 | 1 | 2 | 1 | |||||
3. − 4. = | − | = | = | |||||
| 4 | 4 | 4 | 2 |
| 1 | ||
cos(30 + 30) = cos(60) = | ||
| 2 |