Ekstrema lokalne funkcji dwóch zmiennych
Piotr student: Zbadać ekstrema funkcji:
f(x,y)=x2−xy+y2−y2−2x+y
1 sie 17:26
Piotr student:
f'x=2x−y−2
f'y=−x+2y+1
f'x=0
f'y=0
2x−y−2=0
−x+2y+1=0
2x−y=2
−x+2y=−1/*2
2x−y=2
−2x+4y=−2
3y=0/:3
y=0
1 sie 17:37
Piotr student:
2x−y=2
2x=2+0
2x=2/:2
x=1
P(1,0)
1 sie 18:03
Basia:
chyba źle przepisałeś wzór funkcji
f(x,y)=x2−xy+y2−y2−2x+y
bo przecież y2−y2=0 i na pewno nikt tak nie napisałby
popraw, bo nie da się sprawdzić czy dobrze policzyłeś
1 sie 22:31
Piotr student: to zle przepisałem zadanie napisze w nowym poście
2 sie 12:47