potega pietrowa
stefan:
2
^
3
^
2
16 lip 18:25
POKOJO@wp.pl:
2*3*2=


=12
26 lip 18:46
Kejt: 232?
232=22*3=26=64
jeśli dobrze pamiętam..
26 lip 18:51
AS: A może 29 = 512
26 lip 19:13
Kejt: ups..gafa..
26 lip 19:18
ICSP: Witaj
Kejt
Jakoś dawno ciebie nie widziałem.
26 lip 19:50
Kejt: cześć ICSP

musiałam sobie przerwę zrobić..ale jak widać nie wyszło mi to na dobre..
26 lip 20:24
ICSP: Widzisz ja nie miałem przerwy i nadal tak samo źle liczę
26 lip 20:27
Kejt: dobra, dobra..nie przesadzaj. Przydałoby mi się jakieś zadanko na obudzenie szarych komórek..
26 lip 20:29
ICSP: mogę ci dać zadanko które już wrzucałem na forum i gdzieś jest odpowiedź. Tylko jej nie szukaj
bo to będzie bez sensu
Kupiec miał kamień 40kg i wagę szalkową. Podzielił on kamień na takie odważniki że mógł
zmierzyć dowolną naturalną ilość towaru od 1 do 40. Podaj wagi odważników na jakie kupiec
podzielił ten 40kg kamień.
26 lip 20:50
;) ZKS ;):
Ile nerwów straciłem przez to zadanie to brak słów.
26 lip 22:14
Trivial:
26 lip 22:19
Trivial:
ZKS, a rozwiązałeś chociaż?
26 lip 22:20
;) ZKS ;):
Niestety jak
ICSP podał wskazówkę to tak ale ta wskazówka była kluczowa do rozwiązania
zadania czyli jakbym nie rozwiązał niestety.
Trivial wiesz może jakie książki by się przydały na PW − Budownictwo?
26 lip 22:25
Trivial:
Nie, ale mogę ci polecić książki na konkretne przedmioty jeśli chcesz.

Tylko powiedz
jakie...
26 lip 22:27
;) ZKS ;):
Wiesz nawet mi to wystarczy później się zagłębię w szczegółowe książki do Budownictwa

Jeżeli mógłbyś polecić to do matematyki i fizyki to mi się najbardziej przyda.
26 lip 22:30
Trivial:
Co do fizyki to wielu ludzi chwali sobie pięciotomowe wydanie książki pana Resnicka. Jest tam
wyjaśnione wszystko od podstaw i bardzo dogłębnie, a co za tym idzie całkowita liczba stron
jest przeogromna (powyżej 1.5 tys.).
Jeżeli chodzi o matmę to Krysicki Włodarski.
Żadnej z tych książek nie posiadam, ale widziałem je.
26 lip 22:36
Trivial:
Osobiście do nauki fizyki używałem książki pana Jay'a Oreara. Są literówki czasem, książka
napisana jest trochę trudniej, nie wchodzi aż tak głęboko w szczegóły jak Resnick. Jak dla
mnie przystępniejsza, bo nie trzeba było się przedzierać przez tony tekstu (ten sam materiał
na ok. 600 stronach − 2 tomy). Jest tylko jeden mankament − przy przerabianiu
elektromagnetyzmu używa 'niestandardowych' oznaczeń, co może powodować problemy potem na
zajęciach (zapewniam cię, powodowało).

Ale i tak wolę sobie wzory przekształcić niż czytać
tony tekstu.
26 lip 22:40
;) ZKS ;):
Właśnie nauczycielka z liceum mi dała Krysicki i Włodarski tylko że cześć 2 więc jakoś sobie
załatwię 1 tom.

A z fizyki to chyba wybiorę tego Oreara jeżeli tak gorąco go polecasz.

Dziękuję bardzo za udzielenie rady.
26 lip 22:47
Trivial:
W sumie każda książka do fizyki prawdopodobnie będzie dobra. Najlepiej wybierz się do księgarni
albo biblioteki i zobacz, która książka Ci pasuje. Jeżeli masz dużo czasu (np. wakacje) to
polecam jednak Resnicka, bo na pewno uczy on pewnego myślenia fizycznego.

W Orearze zaczyna
się od pewnego poziomu i jeżeli jesteś słaby z fizyki to możesz mieć problemy ze zrozumieniem.
Ale tak jak mówię − najlepiej pójść do biblioteki i sprawdzić samemu.
26 lip 22:55
Trivial:
A tak na marginesie, to wcale nie musisz mieć żadnych książek...

Wszystko zależy od
wykładowcy. W moim przypadku trafiłem na znakomitego wykładowcę matematyki (wystarczyło
chodzić na wykłady i robić notatki). Nie ze wszystkim tak jest. Np. fizyki nie da się wyłożyć
tak, żeby nie było żadnych niedomówień − stąd książka to mus.
26 lip 23:03
;) ZKS ;):
Jakoś z matematyki łatwo przyswajam wiedzę trochę inaczej z fizyki muszę trochę dłużej
posiedzieć nad nią żeby zrozumieć dobrze.

Właśnie mam wakacje to po patrze na te książki z
fizyki co poleciłeś.
26 lip 23:15
roman: ok przepraszam Was że zawracam Wam głowę ale może mi ktoś powiedzieć jak rozwiązać to zadanie z
tym " kamykiem " >?
27 lip 13:54
Trivial:
Chcesz wskazówkę czy rozwiązanie?
27 lip 13:55
roman: no ok może wpadnę na rozwiązanie ⇒ poproszę
27 lip 13:56
Trivial:
Dam ci wskazówkę taką: waga ma dwie szalki! Na pewno cię naprowadzi.
27 lip 13:57
roman: jak za 10 min nie napisze odp. to proszę podaj ją ....
27 lip 13:57
Trivial: ok
27 lip 13:58
roman: nie nic mi to nie mówi ... jestem debilem ...
27 lip 13:59
Trivial:
To dam wskazówkę wprost:
Towar można położyć na jednej szalce, a potem możesz położyć odważniki na obu.
27 lip 14:00
roman: no dobra czyli na przykład jak jakiś towar ważył 1,73kg to ile i jakich by musiał użyć
odważników kupiec >?
27 lip 14:02
Trivial: Nie może ważyć 1.73 kg, może ważyć tylko 1, 2, 3, itd.
27 lip 14:03
roman: bo było tam napisane że mógł zważyć od 1 kg do 40−tu
27 lip 14:03
roman: a to treść zadania wg mnie powinna wyglądać trochę inaczej ...
27 lip 14:03
Trivial: naturalną ilość towaru?
27 lip 14:04
roman: nie ma teraz to znaczenia
przykro mi ale podaj proszę odp
27 lip 14:05
Trivial:
Można to zrobić np. tak:
Aby zważyć pewną ilość towaru możemy umieścić towar na jednej szalce a potem odważniki na
jednej albo drugiej. To znaczy że mamy do wyboru dla każdego odważnika stan: {−1, 0, 1} gdzie
−1 oznacza np. lewą szalkę, 0 oznacza brak odważnika, a 1 oznacza prawą szalkę. Mamy do
dyspozycji 4 odważniki. Każdy z nich będzie jedną 'cyfrą' więcej w naszym systemie trójkowym.
A więc możemy zakodować tyle liczb:
3
0 + 3
1 + 3
2 + 3
3 = 3+3+9+27=40.

Analogia do systemu dwójkowego w komputerach.
27 lip 14:09
Trivial: Tyle, że jest literówka
30 + 31 + 32 + 33 = 1+3+9+27=40.
27 lip 14:10
Trivial:
No i oczywiście odpowiedź to: 1,3,9,27.
27 lip 14:14
roman: nigdy bym na to nie wpadł bo nigdy taką metodą nie rozwiązywałem żadnych zadań ...
ale dziękuję
27 lip 14:30
27 lip 14:56
roman: up
27 lip 14:58
ICSP: przecież napisałem że jest to oczywiste. Oczywistych rzeczy zazwyczaj się nie tłumaczy.
27 lip 15:02
roman: jakby co ja będę czekał za wytłumaczeniem tej zależności
27 lip 15:03
roman: tylko że ja mam problem z ta oczywistościa
27 lip 15:04
roman: nie musisz krzyczeć...
jak nie chcesz mi tego wytłumaczyć to nie musisz ...to jest tylko zależne od Twojej dobrej
woli
27 lip 15:05
roman: Ty zresztą się tam chyba pomyliłeś bo na początku napisałeś że 7x=4y a później że jest
odwrotnie ...
27 lip 15:08
roman: x+y+z= 24 $
27 lip 15:10
roman: x+y+z=24$
Niech najmłodszy z Was połowę
otrzymanych ode mnie pieniędzy zatrzyma sobie a resztę podzieli na równe części między swych
dwóch braci.
x=12
y=6
z=6
jeśli mam błąd proszę mnie poprawić
27 lip 15:12
roman: ale to nie koniecc
27 lip 15:12
roman: x=12
y=6
z=6
Po tym podziale niech średni syn połowę pieniędzy które ma zostawi sobie a resztę
podzieli na równe części między swych braci.
czyli
x= 12+3
y=3
z=6+3
no chyba że się mylę.... [ jest to możliwe ]
27 lip 15:14
roman: i dalej
27 lip 15:14
roman: x= 12+3
y=3
z=6+3
Wreszcie niech to zrobi najstarszy z Was
czyli
zatrzymuję połowę pieniędzy a drugą połowę dzieli między braci :
x= 12+3+2
y=3+2
no i ostatecznie synowie mają lat wg mnie
x= 17
y=5
z=4
no chyba że się gdzieś pomyliłem ...
27 lip 15:17
roman: koniec >?
27 lip 15:18
roman: nie ma jak monolog na stronie którą odwiedzają setki ludzi
to się nadaję na demotywatory ....
27 lip 15:19
Trivial:
Zaraz napiszę...
27 lip 15:32
roman: ok dziękuję
27 lip 15:46
Trivial:
x+y+z = 24
Pierwszy podział:
Drugi podział:
Trzeci podział:
Wiemy, że x'''=y'''=z'''= 24:3 = 8.
Idąc od końca:
z'' = 16
8 = y'' + 4 → y'' = 4
8 = x'' + 4 → x'' = 4
Dalej:
y' = 8
x' = 4 − 2 = 2
z' = 16 − 2 = 14
Ostatecznie:
x = 4
y = 8−1=7
z = 13.
27 lip 15:51