Zadanka
;) ZKS ;):
Podam kilka ciekawych zadań na logikę może ktoś będzie chciał się trochę pobawić.

1)
Robotnik kopał dół. Na zapytanie przechodnia jak głęboki będzie dół który on kopie odpowiedział
:
"mój wzrost wynosi 1 m 80 cm. Gdy wykopię dół do końca moja głowa będzie o tyle poniżej
powierzchni ziemi o ile teraz gdy już wykopałem połowę głębokości dołu jest powyżej niej."
Jaka będzie głębokość dołu?
2)
Masz 9 piłeczek pingpongowych. Jedna z nich jest cięższa od pozostałych. Należy znaleźć ją za
pomocą dwóch ważeń mając do dyspozycji wagę szalkową bez odważników.
3)
Pewien milioner − dziwak pozostawił taki testament:
"W ogrodzie moim rośnie 6 owocowych drzew:
1 − czereśnia
2 − grusza
3 − jabłoń
4 − orzech
5 − śliwka
6 − wiśnia.
Pod jednym z tych drzew zakopałem skarb. Aby go odnaleźć należy liczyć od 1 do 10 004
wymieniając kolejno: 1 − czereśnia , 2 − grusza , 3 − jabłoń , 4 − orzech , 5 − śliwka , 6 −
wiśnia,
7 − śliwka , 8 − orzech , 9 − jabłoń, 10 − grusza , 11 − czereśnia , 12 − grusza , jabłoń − 13
itd.
Skarb leż pod drzewem pod którym będzie wymieniona liczba 10 004.
6 lip 01:07
ICSP: 1.
1,80m + 0,9m = 2,7m
3.
10004 : 13 = 769 oraz 7 reszty
siódme drzewo to śliwka. Kop pod śliwką.
Zaraz pomyślę nad drugim.
6 lip 11:05
ICSP: chyba źle przeczytałem pierwsze.
1. Odp 240cm?
6 lip 11:10
ICSP: Jeszcze poprawię 3.
10004: 10 = 1000 i 4 reszty a 4 drzewo to orzech wiec to pod nim trzeba kopać.
6 lip 11:18
ICSP: 2 jest chyba nie możliwe.
6 lip 11:34
Zimny: 2. da sie. Wazysz 6 losowo wybranych pileczek po 3 na szalce :
a) jesli waga sie wyrowna, w drugim wazeniu wazysz 2 z 3ch pozostalych.
− jesli sie wyrowna , trzecia pileczka jest najciezsza
− jesli nie to wiadomo.
b) waga sie nie wyrowna, to bierzemy te 3 pileczki ktore byly ciezsze i postepujemy
analogicznie do tego co wyzej.
6 lip 11:42
ziomek: kładziesz na jednej szalce trzy i na drugiej trzy, trzy pozostałe odkładasz.
a) Jak ważą tyle samo
bierzesz z tych odłożonych po jednej na szalkę i jedna zostaje.
Jak ważą tyle samo to ta odłożona jest cięższa.
b) jak jedna z szalek waży więcej − to postępujesz jak w drugiej części punktu a
6 lip 11:44
;) ZKS ;):
ICSP z głębokością masz zadanie poprawnie rozwiązane bo odpowiedź to 2 m 40 cm

.
Skarb niestety jest zakopany pod innym drzewem. Kop dalej.
6 lip 12:58
;) ZKS ;):
A nie zauważyłem że pod spodem masz dobrze rozwiązane.

Wszystko się zgadza.
6 lip 13:02
;) ZKS ;):
To podam kolejne jak ktoś będzie chciał.
4)
Przez środek kwadratu o boku równym 1 poprowadzono dowolną prostą PR. Obliczyć sumę kwadratów
odległości tej prostej od czterech wierzchołków kwadratów.
5)
Narysuj sześciokąt foremny poprowadź wszystkie jego przekątne (9) i oblicz ile trójkątów
utworzyły one w sześciokącie.
6)
1 − Nazwiska maszynisty kolejowego , konduktora i palacza na lokomotywie (nie w odpowiednim
porządku) brzmią : Kowalski , Piotrowski , Zawadzki.
2 − Nazwiska pasażerów były : dr Kowalski , dr Piotrowski , dr Zawadzki.
3 − Dr Kowalski mieszka w Warszawie.
4 − Konduktor mieszka w połowie drogi między Warszawą a Poznaniem.
5 − Pasażer noszący to samo nazwisko co konduktor mieszka w Poznaniu.
6 − Dr Piotrowski zarabia miesięcznie 12 500 zł.
7 − Pasażer który mieszka w najbliższym sąsiedztwie konduktora zarabia dokładnie 3 razy więcej
niż konduktor.
8 − Zawadzki wygrał w bilard z palaczem partię.
Jak nazywa się maszynista?
6 lip 13:47
ICSP:

| | 1 | |
4) hmm nie za bardzo rozumiem polecenie ale zdaje mi sie że to będzie: 4 * |
| = 2? |
| | 2 | |
5) Zgubiłem się z tym liczeniem przy 30

jest na to jakiś wzrór czy trzeba liczyć ręcznie.?
6) zaraz to rozminie
6 lip 18:40
ICSP: Maszynista to Zawadzki ?
6 lip 18:53
;) ZKS ;):
4) Wynik jest inny.
5) Zdanie które sprawdza orientacje geometryczną. (mogę podpowiedzieć że wynik jest większy niż
30)
6) Tutaj się zgadza maszynistą jest Zawadzki.

Później jak będziesz chciał to mogę podać odpowiedzi do zadań poprzednich.
6 lip 22:12
ICSP: Możesz mi troszkę rozjaśnić treść 4? Nie mogę go w ogóle zrozumieć.
6 lip 22:19
;) ZKS ;):
Chwilka zrobię Ci rysunek i może zrozumiesz.
6 lip 22:21
;) ZKS ;):

I mamy obliczyć AA
12 + BB
12 + CC
12 + DD
12
6 lip 22:26
;) ZKS ;):
Już rozumiesz?
Mamy obliczyć sumę kwadratów odległości tej prostej od czterech wierzchołków kwadratów.
6 lip 22:27
ICSP: a o to chodzi
6 lip 22:33
ICSP: (AA
1)
2 + (DD
1)
2 = (DO)
2 = (BB
1)
2 + (CC
1)
2
(AA
1)
2 + (DD
1)
2 + (BB
1)
2 + (CC
1)
2 = 2(DO)
2
6 lip 22:35
;) ZKS ;):
Widzisz rysunek to klucz to zrobienia każdego zadania z geometrii. Teraz wszystko jest w
porzadku.
6 lip 22:38
ICSP: Tych przekątnych to ja już nie liczę

Masz jeszcze jakieś fajne zadanka tego typu?
6 lip 22:39
;) ZKS ;):
Hehe w pewnym momencie to już się w głowie przewraca jak się liczy te trójkąty.

Jakiego typu zadanka?
6 lip 22:43
ICSP: takie właśnie na logikę
6 lip 22:45
;) ZKS ;):
Czterej koledzy : Edward, Franciszek, Jerzy i Hubert poszli wspólnie razem z żonami do klubu
na bal noworoczny. Z początku każdy tańczyl ze swoją żoną ale w krótce pary się pomieszały.
Basia tańczyła z Edwardem, Alicja z mężem Karoliny, Dorota z mężem Alicji. Franciszek z żoną
Jerzego i Jerzy z żoną Edwarda.
Proszę rozsuplać tę "mieszaninę par" i określić, kto był zaślubiony i kto z kim tańczył.
6 lip 22:55
ICSP: Edward :
ślub z Dorotą
tańczył z Basią
Franciszek:
ślub z Karoliną
tańczył z Alicją
Jerzy:
ślub z Alicją
tańczył z Dorotą
Hubert:
ślub z Basią
tańczył z Karoliną.
6 lip 23:05
ICSP: Nie obrazisz się jeżeli ja dam jakieś zadanie?
6 lip 23:06
;) ZKS ;):

wszystko się zgadza.
6 lip 23:07
;) ZKS ;):
A czemu mam się obrazić wrzucaj po to jest forum.
6 lip 23:08
ICSP: Kupiec znalazł kamień 40kg oraz wagę szalkową. Po długich obliczeniach i próbach udało mu się
podzielić kamień na 4 części w taki sposób że mógł zmierzyć dowolną naturalna ilość towaru od
1 do 40(oczywiście za pomocą znalezionej wagi). Na jakie części kupiec podzielił ten kamień?
6 lip 23:11
;) ZKS ;):
Hmm fajne zadanko ciągle jak już mam to za chwilę mi przychodzi inny wariant to głowy.
6 lip 23:25
ICSP: Zostawiam ciebie z nim

W godzinę bez problemu powinno zostać zrobione
6 lip 23:27
;) ZKS ;):
W godzinę ale w innej porze dnia

Bo teraz ciężko mi myśleć ale i tak będę próbował i tak
łatwo nie odpuszczę.
6 lip 23:31
;) ZKS ;):
Tak mi się zdaję że jeden musi być cięższy od drugiego o 1 ale nie wiem czy dobrze myślę.
6 lip 23:53
ICSP: nie wiem

Nie pytaj się mnie
6 lip 23:55
ICSP: możemy się umówić że jutro o 12 dam kolejną wskazówkę jeśli ci się nie uda to tego czasu
rozwiązać
6 lip 23:56
;) ZKS ;):
Czemu Ty mi ją dałeś i nie będę mógł spać przez Ciebie heh.
6 lip 23:57
;) ZKS ;):
Okej. To spróbuję jeszcze się pogłowić trochę.
6 lip 23:58
ICSP: przepraszam nie chciałem

Ona na prawdę jest prosta
6 lip 23:58
;) ZKS ;):
Żartuję oczywiście z tamtym.

Dla innych proste dla mnie jak zawsze trudne.
7 lip 00:01
ICSP: Jesteś po prostu zmęczony i dlatego wydaje się trudne.
7 lip 00:04
;) ZKS ;):
Musiałem nawet nie dawno płatki zjeść żeby mi mózg zaczął pracować nie wiem czy coś wymyślę.
7 lip 00:06
ICSP: Mówię ci

Prześpij się i jutro bez problemu znajdziesz rozwiązanie.
7 lip 00:09
;) ZKS ;):
Ech jeszcze chwilkę pomyślę.
7 lip 00:13
ICSP: Nie dobrze, Trivial przyszedł

za chwile zadanie będzie rozwiązane:(
7 lip 00:14
;) ZKS ;):
To ja zamknę okienko na razie i będę myślał jak tak.
7 lip 00:16
ICSP: Jak idzie?
8 lip 16:14
roman: może mi ktoś powiedzieć dlaczego tam z tą odległością jest (DO)2 >? HMMMM
8 lip 17:21
Trivial:
ISCP, mogę rozwiązać zadanie z kupcem, czy nie psuć zabawy?
8 lip 20:06
Godzio:
Już się cieszyłem ... znalazłem takie liczby, że od 1 do 15 można było znaleźć i przyszła 16
której ułożyć się nie dało
8 lip 20:17
Trivial:
Godziu, ja też na początku pomyślałem o tym, ale się nie da tym systemem. Musisz inaczej
spojrzeć na problem... Wskazówka: waga ma dwie szalki.
8 lip 20:19
Godzio:
Ale mi wskazówka

Pomyśle jeszcze ale tylko 20 min bo później wychodzę
8 lip 20:21
Trivial:
Jak tylko uświadomiłem sobie, że waga ma jednak dwie szalki, to rozwiązanie samo się nasunęło.
8 lip 20:21
Trivial:
I jak tam Godziu idzie? Idzie czy nie idzie?
8 lip 20:30
Godzio:
Znalazłem kolejne 4 liczby

doszedłem do 24
8 lip 20:31
Trivial:
Tylko mi nie mów, że sprawdzasz wszystkie możliwe rozwiązania po kolei?
8 lip 20:32
Godzio:
Hmmm, myślę nad sposobem jakimś, tak na chybił trafił strzeliłem w dwie czwórki
8 lip 20:33
Trivial:
To strzelaj dalej. Być może nawet trafisz.
8 lip 20:35
Godzio:
Teraz już nie zdążę, później pomyślę
8 lip 20:40
ICSP: No już jestem. Trivial ty znasz odpowiedź?
8 lip 21:22
Trivial: Znam.
8 lip 21:53
ICSP: Wiedziałeś już wcześniej czy dopiero teraz rozwiązałeś?
8 lip 21:55
Trivial:
Nie widziałem wcześniej tego zadania, dopiero dziś zauważyłem. Ale zajęło mi z 30 min.
8 lip 21:56
ICSP: Mi też zajęło około 30 min

Jeszcze poczekamy na wypowiedź
Godzia oraz
ZKS, a jak
nic im nie będzie wychodziło to podam podpowiedź.
8 lip 21:57
Trivial:
Zajęło mi 30 min, bo przez cały ten czas myślałem o sposobie podziału a nie o wadze.

Lekko
poirytowany przeczytałem jeszcze raz treść zadania i mocno się zastanowiłem jak wygląda waga.
Wtedy wszystko stało się jasne.
8 lip 21:59
Godzio:
Za trudne dla mnie
9 lip 00:35
ICSP: a jak ci podpowiem że te wartości są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego?
9 lip 00:45
Godzio:
1,3,9,27
9 lip 00:59
;) ZKS ;):
Przepraszam że dopiero teraz pisze ale miałem sporo roboty.

Wiesz i tak jakoś nie mogłem
wpaść na tą odpowiedź ciągle się głowiłem ale nie mogłem dojść niestety.
9 lip 03:24
;) ZKS ;):
Nie wiem czy jutro (można powiedzieć że dzisiaj) będę też na forum ale jak wpadnę to napiszę
dla Ciebie parę zadanek.
9 lip 03:41
ICSP: brawo Godzio
brawo Trivial
9 lip 11:15
;) ZKS ;):
Witam po bardzo długiej przerwie (związanymi ze studiami)!
Jeżeli ktoś będzie chciał mogę wrzucić kolejne zadania do pomyślenia.
22 lip 00:22
ICSP: ja chcę
ZKS dostałeś się
22 lip 00:24
;) ZKS ;):
To za chwilkę Ci wrzucę jakieś zadanko.

A chcesz tego typu co dawałem wcześniej czy jakieś z
działów? Dostałem chociaż nie było łatwo ale udało się uff.
22 lip 00:28
ICSP: Niech będą każde

Na co tak usilnie próbowałeś się dostać?
22 lip 00:29
;) ZKS ;):
Na nowy rok pewien farmer dał każdemu z trzech swoich synów tyle dolarów ile każdy z nich miał
lat razem 24 dolary ale przy tym wyraził takie żądanie: Niech najmłodszy z Was połowę
otrzymanych ode mnie pieniędzy zatrzyma sobie a resztę podzieli na równe części między swych
dwóch braci. Po tym podziale niech średni syn połowę pieniędzy które ma zostawi sobie a resztę
podzieli na równe części między swych braci. Wreszcie niech to zrobi najstarszy z Was.
W rezultacie tych podziałów każdy z trzech braci otrzymał jednakową kwotę dolarów. Ile z każdy
z braci miał lat?
22 lip 00:32
;) ZKS ;):
PW Budownictwo.
22 lip 00:33
;) ZKS ;):
Jak coś to jutro z rana postaram się jeszcze wpaść i sprawdzić bo teraz będę leciał spać bo
trochę zmęczony jestem. Wrzucę kolejne zadanka jak coś jutro a na razie zrób to.

Dobranoc.
22 lip 00:34
ICSP: pierwszy syn − x
drugi syn − y
trzeci syn − z
oczywista jest zatem zależność: 7x = 4y
Teraz sprawdzamy kombinacje tych liczb. Najbardziej prawdopodbna wydaje się kombinacja x = 4
oraz y = 7. Sprawdźmy
x = 4
y = 7
z = 13
po pierwszym podziale
pierwszy syn ma 2
drugi syn ma 8
trzeci syna ma 14
po drugim podziale
pierwszy ma 4
drugi ma 4
trzeci ma 16
po trzecim podziale
pierwszy ma 8
drugi ma 8
trzeci ma 8
Czyli:
Najmłodszy brat ma 4 lata
Starszy brat ma 7 lat
Najstarszy brat ma 13 lat
22 lip 01:40
;) ZKS ;):
Okej wszystko się zgadza.

To kolejne jeżeli Ci interesuje zadanie:
Trzej gospodarze: Kasper Melchior i Baltazar posłali swoim synom: Jaśkowi Piotrowi i Rochowi
którzy studiowali w Warszawie do sprzedania pewną ilość kilogramów miodu. Liczby kilogramów
miodu posłanych przez ojców miały się do siebie jak 1:2:3. Synowie sprzedali miód znajomemu
sklepikarzowi biorąc każdy tyle samo za 1 kg miodu. Z racji otrzymania gotówki chłopcy poszli
do kawiarni. Za wypita kawę i ciastka chłopcy zapłacili razem tyle ile sklepikarz zapłacił im
za 1 kg miodu przy czym proporcjonalnie do otrzymanej przez każdego z nich kwoty za miód.
Wiadomo, ze Piotr zapłacił w kawiarni 10 zł że Jasiek dostał za swój miód 480 zł i że Baltazar
otrzymał od swojego syna za miód 690 zł a Melchior wysłał swemu synowi 8 kg miodu. Kto był
czyim synem?
22 lip 12:33
ICSP: Jak wrócę to zrobię to zadanie
22 lip 12:40
;) ZKS ;):
Nie ma sprawy to jak jeszcze coś fajnego wyłapie to napiszę.
22 lip 12:43
;) ZKS ;):
Sześciu kolegów biorących udział w wiosennym porządkowaniu miasta podzieliło się na 3 sekcje.
Przodownikami sekcji byli: Bolek Olek i Tolek.
Bolkowi który pracował z Romkiem dano do wynoszenia śmieci 16 − kilogramowy kosz Olkowi z
Tomkiem dano 12 − kilogramowy kosz a Tolkowi z Domkiem (bo oni byli najsłabsi) dano 10 −
kilogramowy.
W sprawozdaniu zamieszczonym w ściennej gazetce szkolnej napisano że przodownik Janicki z
Łapickim wynieśli 224kg śmieci przodownik Ochocki z Zabłockim 192kg a przodownik Porycki z
Koryckim 190kg. Jak ma na imię Zabłocki?
22 lip 13:04
trolling: ≤≥ ≥≤
10 sty 14:42
celka: W jednej rece trzymam jabłka w drugiej ręce trzymam jabłka. Ile razem mam jabłek
1 cze 13:59
mix:
trzy mam −−−−− "3 mam jabłka "
6
1 cze 14:11
Trivial: Co to za archeologia?
1 cze 14:14