Naszkicuj wykres funkcji F(x)
`.ewela: Naszkicuj wykres funkcji F(x)=(2/3) x i omów jej własności.
Oblicz wartość funkcji f dla argumentu −4
( x ma byc do potegi obok nawiasu )
23 lip 15:26
Basia:
do jakiej potęgi ? drugiej, dwudziestej pierwszej czy może sto dwudziestej ósmej?
napisz porządnie, przecież nikt nie zgadnie o co chodzi
23 lip 15:31
`.ewela: nie chodzi mi o to ze F(x) =(2/3) na górze ma byc x tak jakby to było np (2/3) do potegi 2
23 lip 15:36
ICSP: f(x) = (23)x
23 lip 15:39
`.ewela: tak
23 lip 15:40
ICSP: x = −4
| | 34 | | 81 | |
f(−4) = (23)−4 = |
| = |
| |
| | (2)4 | | 16 | |
Wykresu niestety tutaj ci nie narysuję:(
23 lip 15:46
`.ewela: dobrze ja wiem jak narysowac

a własnosci?
23 lip 15:47
ICSP: odczytaj z wykresu:
− Dziedzina
− Zbiór wartości
− Miejsca zerowe(jeśli ma)
− Przedziały monotoniczności
Chyba tyle.
23 lip 15:50
`.ewela: no właśnie ze nie rozumiem tych własności i nie wiem jak napisać
23 lip 15:51
23 lip 16:00
`.ewela: A takie zadanie :
wykres funkcjif (x)=2 x przesunięto równolegle o wektor u→ = [2,−1]
i otrzymano wykres funkji g
a) napisz wzór funkcji g
c) oblicz współrzędne pkt wspólnego wykresu funkcji g i osiOY
23 lip 16:01
ICSP: jeżeli wykres funkcji f(x) = ax przesuwamy o wektor y = [p ; q] wtedy
g(x) = ax−p + q
23 lip 16:04
`.ewela: c) oblicz współrzędne pkt wspólnego wykresu funkcji g i osi OY
23 lip 16:05
Patryk: g(x)=ax−2−1 ?
23 lip 16:06
ICSP: Patryk zgubiłeś coś.
23 lip 16:08
`.ewela: tak

a ten pkt c?
23 lip 16:08
ICSP: punkt przecięcia z osią OY ma współrzędne (0;y)
23 lip 16:08
`.ewela: co tzn (0,y)
23 lip 16:09
Patryk: minus jeden i jedna czwarta nie jestem pewien
23 lip 16:10
`.ewela: kurcze tez nie jestem pewna
23 lip 16:11
`.ewela: no niestety komisa mam i dlatego sie ucze
23 lip 16:11
ICSP: w układzie współrzędnych punkty mają dwie współrzędne P(x;y). Dlatego Patryku twoja odpowiedź
jest bledną.
23 lip 16:12
`.ewela: kurcze troche nie rozumiem tej matematyki
23 lip 16:13
ICSP: potrafisz sprawdzić czy dany punkt należy do wykresu funkcji?
23 lip 16:16
`.ewela: nie i dlatego potrzebuje pomocy
23 lip 16:16
Patryk: (0−114 ) podstawilem 0 do funkcji to tutaj to nie dziala ? punkt pzeciecia z osia y
23 lip 16:17
ICSP: Patryk teraz dobrze.
Załóżmy że mam punkt P(−4;5)
I chcemy sprawdzić czy należy on do funkcji y = −2x − 3
Jak już wcześniej napisałem punkt ma współrzędne P(x;y) tak więc możemy odczytać że
x = −4
y = 5
y = x − 3 Teraz wystarczy wstawić odpowiednie wartości w odpowiednie miejsca czyli:
5 = −2 * (−4) −3
5 = 8 − 3
5= 5 Jest to prawda tak więc punkt należy do wskazanej prostej.
23 lip 16:22
`.ewela:
23 lip 16:24
`.ewela: Dana jest funkcja wykładnicza f,opisana wzorem fx=(1/3) x
a) naszkicuj wykres funkcji g wiedzac ze g (x)= −f(x) + 1
(wykres sama narysuje bo wiem )
b) napisz wzór funkcji g
c) odczytaj z wykresu zbiór argumentów dla których wartosci funkcji g sa wieksze od −2
23 lip 16:24
ICSP: chociaż jednak źle Patryku:(
23 lip 16:25
`.ewela: dziękuje za tam to zdanie

****
23 lip 16:25
ICSP:
g(x) = −
(f(x)) + 1
Teraz wstawiasz wartość f(x) do dolnej linijki.
23 lip 16:27
`.ewela: a no tak
23 lip 16:29
`.ewela: c) odczytaj z wykresu zbiór argumentów dla których wartosci funkcji g sa wieksze od −2
23 lip 16:31
ICSP: jak narysujesz wykres to: rysujesz sobie ołówkiem prostą y = −2 Te x dla których wykres
znajduje się nad prostą są rozwiązaniem tego polecenia.
23 lip 16:37
`.ewela: dzięki widze że,lubisz matematyke i ją rozumiesz
23 lip 16:40
`.ewela: z tego co wiem to mz nie ma w funkcji wykładniczej?
23 lip 16:44
`.ewela: Naszkicuj wykres funkcji wykładniczej f(x)=2 x a następnie naszkicuj wykres funkcji g wiedzac
że, g(x)=f(−x)−4
a) napisz wzór funkcji g
b) oblicz współrzędne pkt wspólnego wykresu funkcji g i osi OY
c)spr.czy liczba −2 jest miejscem zerowym funkcig
d) odczytaj z wykresu zbiór wszystkich argumentów dla których funkcja g przyjmuje wartosci
ujemne
Czy ktoś mi pomoże?:(
23 lip 18:41
Trivial:
f(x) = 2
x
f(−x) = 2
−x
a) g(x) = f(−x)−4 = 2
−x−4.
b) wykres funkcji przecina oś OY, gdy x=0.
g(0) = 2
−0−4 = 1−4 = −3.
P = (0, −3).
c) g(−2) = 2
−(−2)−4 = 4−4 = 0 − OK.
d) g(x) < 0 ⇔ 2
−x−4 < 0
2
−x < 2
2
−x < 2
x > −2.
Proszę.
23 lip 19:22
`.ewela: dziękuje
23 lip 19:51
`.ewela: wykres funkcji wykładniczej f(x)= (0,5) x przekształcono przez symetrie osiową wzgl. osi OY i
otrzymano wykres funkcji g.
a) napisz wzór funkcji g
b)naszkicuj wykres funkcji g
c) odczytaj z wykresu funkcji g argument dla którego wartosc wynosi 8
d) dla jakich argumentów wartosci funkcji g sa wieksze od 4?
a z akie ?
23 lip 19:57
`.ewela: a takie ?*
23 lip 19:58
Patryk: f(x)=2x wg mnie
23 lip 20:06
`.ewela: a to do którego pytania?
23 lip 20:07
Patryk: a)
23 lip 20:07
`.ewela: dzia

powiem ci ze mam komisa i dlatego sie ucze..
23 lip 20:09
`.ewela: c) odczytaj z wykresu funkcji g argument dla którego wartosc wynosi 8
d) dla jakich argumentów wartosci funkcji g sa wieksze od 4?
a te pod pkt?
23 lip 20:12
`.ewela: wykres funkcji wykładniczej f(x)= (0,5) x przekształcono przez symetrie osiową wzgl. osi OY i
otrzymano wykres funkcji g.
a) napisz wzór funkcji g
b)naszkicuj wykres funkcji g
c) odczytaj z wykresu funkcji g argument dla którego wartosc wynosi 8
d) dla jakich argumentów wartosci funkcji g sa wieksze od 4?
kurcze mam to zrobic na korki na jutro
23 lip 20:51
ola: d) Rysujesz prostą y=4. Przecina ona wykres funkcji. Wybierasz część wykresu powyżej tej
prostej. Wszystkie x należące do tej wybranej części są odp na owe ptytanie
23 lip 23:09
`.ewela: nie bardzo rozumiem

nie rozumiem tych funkcji wykładniczych
24 lip 09:52
ola: Najlepiej poproś swojego korepetytora, żeby Ci dokładnie jeszcze raz objaśnił.
24 lip 12:49
`.ewela: Właśnie że on tak tłumaczy że muszę tu prosić o pomoc
24 lip 21:09
krystek: To szkoda pieniędzy na takiego.Zmień!
25 lip 00:04
`.ewela: | | 2 | |
Czy jak jest Taka funkcja F(x)=( |
| ) x to czy Mz=brak? |
| | 3 | |
25 lip 09:53
`.ewela: Czy jak jest taka funkcja wykładnicza : ( F(x)=
23)
x to czy miejsca zerowego nie ma w
takim przykładzie?
25 lip 16:29
`.ewela: (23)x
25 lip 16:29
Jack:
tak, brak miejsca zerowego.
25 lip 17:03
`.ewela: A gdyby było np: F(x)=(
12)
x−1− 2

?
25 lip 21:46
Basia:
F(x)=0
(12)x−1 − 2 = 0
(2−1)x−1 = 2
2−x+1 = 21
−x+1 = 1
−x = 0
x = 0
F(0) = 0 czyli funkcja ma jedno miejsce zerowe x0=0
25 lip 21:51
`.ewela: dziękuję :
*A gdy mam taką funkcie :F(x)=(12)x+4 − 2 ?
ZW=?
MZ=?
MONOTONICZNOŚĆ=?
25 lip 21:55
Basia:
każda funkcja F(x) = ax gdzie a>0 i a≠1 ma ZW = (0, +∞)
wykres F(x) = (12)x+4 −2 powstaje w wyniku przesunięcia wykresu f(x) = (12)x
o wektor [−4, −2] (cztery jednostki w lewo, dwie w dół)
zatem ZW = (−2, +∞)
MZ znajdź rozwiązując równanie
F(x)=0
(12)x+4 − 2 = 0
każda funkcja wykładnicza postaci F(x) = ax−p+q jest:
rosnąca dla a>1
malejąca dla 0<a<1
u Ciebie a=12 zatem........................ (odpowiedz sama)
25 lip 22:02
`.ewela: dzieki
25 lip 22:06
`.ewela: Myślę że, ta funkcja jest : malejąca
25 lip 23:12
`.ewela: Może mi ktoś wytłumaczyć jak obilczyc pkt wspólny do funkcji wykładniczych np jakis przykład
bo nie kumam tego

i funkcje równowartościowa

bd wdzięczna
25 lip 23:16
Basia:
Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tymi funkcjami wykładniczymi.
Podaj może konkretny przykład.
25 lip 23:44
`.ewela: Np :
F(x)=2x−2+ 4
b) oblicz współrzędne pkt wspólnego wykresu funkcji g i osi OY
c)spr.czy funkcja jest różnowartościowa czy też nie .
26 lip 09:47
Basia:
każda funkcja y = f(x) przecina oś OX ⇔ y= f(x) = 0
czyli rozwiązujemy równanie f(x)=0 i mamy punkt P(x0,0)
każda funkcja y = f(x) przecina oś OY ⇔ x=0
czyli podstawiamy za x 0, wyliczamy y i mamy punkt Q(0,y0)
y0 = 20−2+4 = 2−2+4 = 14+4 = 414
Q(0, 414)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
funkcja jest różnowartościowa ⇔ dla każdych x1,x2∊D spełniona jest implikacja:
x1≠x2 ⇒ f(x1)≠f(x2)
co jest równoważne implikacji:
f(x1)=f(x2) ⇒ x1=x2
F(x1)=F(x2) ⇔
2x1−2+4 = 2x2−2+4 ⇔
2x1−2 = 2x2−2 ⇔
x1−2 = x2−2 ⇔
x1 = x2
zresztą każda funkcja postaci y = ax−p+q jest różnowartościowa, bo różnowartościowa jest
każda funkcja postaci y= ax
26 lip 11:38
katiusza: Witam. Moze ktos moglby mi pomoc z takim zadaniem, zielonego pojecia nie mam o co chodzi.
Funkcja f(x)=3x
a: jest malejąca i ma miejsce zerowe
b: jest malejące i nie ma miejsc zerowych
c: jest rosnąca i ma miejsce zerowe
d: jest rosnąca i nie ma miejsc zerowych
19 paź 12:38
sushi_ gg6397228:
zrob rysunek i wszytko bedzie jasne
19 paź 12:59
angelika: naszkicuj wykers funkcji f(x)=3−2/x
21 kwi 12:18
marcin:

x+2 dla x ∊ (−
∞, −1)
f(x)= {
x
2 dla x ∊ (−1,
∞)
Naszkicuj wykres funkcji g(x)=f(−x) i podaj jej wzór .
21 maj 19:41