Zadanie
rupert: Rozwiąż równanie: √x2+4x+4+3x+8 =0. Korzystam ze wzorów skróconego mnożenia i wychodzi
√(x+2)2+3x+8=0 |x+2|+3x+8=0 4x+10=0 Czy w dobrą stronę idę? Bo wynik jest −3 i z tego nie
za bardzo wychodzi. Czyżbym źle to rozwiązywał? Czy liczymy tylko część pierwszą a 3x+8
odrzucamy?
30 lip 22:29
TOmek: |x+2|+3x+8=0
rozpatrujesz
x ∊ (−
∞,−2)
x+2 < 0
−x−2+3x+8=0
2x=−8+2
x=−3
x=−3 ∊ (−
∞,−2)
dla x ∊<−2,
∞)
x+2 > 0
x+2+3x+8=0
4x=−8−2
4x=−10
| | −10 | | −5 | |
x=− |
| =− |
| =−2 1/2 ∉ <−2,∞) |
| | 4 | | 2 | |
30 lip 22:40