..
Klaudia: mam pytanie jak uporać się z takimi przykładami jak są jakieś minusy + lub − w niewygodnych
miejscach takich że wykładników nie można sumować , np:
| | (9*512−513)*83 | |
b) |
| |
| | 29*6253 | |
To pewnie łatwe ale dopiero się uczę, wcześniej robiłam tylko takie proste, że zazwyczaj ładnie
wychodziło i wystarczyło dodać/odjąc wykładnik przemnożyć, sprowadzić do wspólnej podstawy i
tyle. Może ktoś dla przykładu rozwiązać żebym zobaczyła o co w tym chodzi i jak sobie z tym
radzić?
27 lip 21:21
;) ZKS ;):
Zauważ że 1024 = 210 wyciągnij największą wspólną cześć przed nawias.
27 lip 21:51
krystek: Pomogę do a) masz już wskazówkę
b) licznik 512(9−5)*29
a w mianowniku 625=54
27 lip 22:27
Klaudia: aha dzięki, to tak jak z wielomianami sobie mogę wyłączać czynnik przed nawias.
To starczy już łapie o co chodzi.
28 lip 06:01
krystek: Oczywiście .Powodzenia!
28 lip 10:05
Klaudia: | | 27(23−1)*343 | | 7*73 | | 74 | |
a) |
| = |
| = |
| |
| | 27*25 | | 25 | | 25 | |
343=7
3
a co dalej ,bo wg odpowiedzi ma wyjść 1/7
czyli po podzieleniu jakiś ułamek 0,7≈ wychodzić powinien
a tu w moim przykładzie jak to podzielę 7
4=2401 / 2
5=32 wychodzi 75,03125 coś nie tak
zrobiłam?(przykład jest dobrze przepisany)
28 lip 22:37
krystek: Wyliczyłaś dobrze.Tak zapisany przykład ,moim zdaniem nie da innego wyniku.
29 lip 09:12
Klaudia: aha, to najwyżej błąd w odpowiedziach ze zbioru pazdro.
29 lip 09:24