ctg&tg
Patryk: Pytanie mamy podany ctg kata α ctgα=2 , mozemy to zapisać w taki sposób ctgα=
42 
i czy wtedy tgα=
24 ?
23 lip 12:25
ICSP: można, tylko nie rozumiem dlaczego tak zapisywać?
23 lip 12:26
Patryk: mamy zadanie oblicz pozostałe sin cis mam taki wzór ze mozesz obliczyc sin cos ale musisz znac
tg a nie ctg
23 lip 12:31
ICSP: to bez różnicy.
| | 1 | | sinα | | 1 | |
tgα = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ 2sinα = cosα |
| | 2 | | cosα | | 2 | |
| | cosα | |
ctgα = 2 ⇔ |
| = 2 ⇔ 2 sinα = cosα |
| | sinα | |
23 lip 12:32