Pan Nowak założył..
Julita: Pan Nowak założył w banku dwuletnią lokatę w wysokości 20 000zł. Oprocentowanie roczne tej
lokaty jest stałe i wynosi 6%. Kapitalizacja odsetek odbywa się co kwartał.
a) Zakładając,że bank pobiera od każdych naliczonych odsetek 18% podatku od dochodów
kapitałowych, oblicz, z jaką kwotą(z dokładnością do grosz) będzie dysponować pan Nowak po
dwóch latach.
b) O ile procent większe byłoby zyski pana Nowaka z tej lokaty, gdyby odsetki od lokat nie były
opodatkowane? wynik podaj z dokładnością do 1 %.
Są gdzieś odpowiedzi do tego zadania, ale dla mnie nie jest wyjaśnione. Dalej nie umiem zrobić
tego sama, proszę o dokładną rozpiskę i wynik.
31 lip 17:14
Basia:
K = 20000*(1+0,015)
8
policz ten kapitał końcowy
odsetki = K−20000
podatek = 0,18*odsetki
kwota końcowa = K − podatek
(b)
kwota końcowa 100%
podatek x%
| | podatek*100 | |
x = |
| |
| | kwota końcowa | |
powyliczaj to sobie na kalkulatorze
31 lip 17:34
Julita: Dziękuję
31 lip 18:26