matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak wyliczyć pochodna?
aicha175:
wyliczyć pochodną:
3
x
*cos
3
x
y`=
`
x
2
23 lip 20:48
:):
pochodna ilorazu znana?
23 lip 23:19
pomagacz:
(d * v)' = d' * v + d * v'
d
d' * v − d * v'
(
)' =
v
v
2
28 lip 09:17
pomagacz:
1. wzór: d = z * k z = 3
x
z' = 3x*log(3) k = cos
3
(x) k' =
http://www.wolframalpha.com/input/?i=derivative%28cos^3%28x%29%29
jak policzysz d to: 1. wzór: v = x
2
v' = 2x i do wzoru, kalkulatorek w dłoń i liczysz
28 lip 09:26