Pomożecie przy takich zadaniach:?
1. Mając dany równoległobok wpisano w niego dwa takie same okręgi (styczne zewnętrznie).
Uzasadnij, iż średnice tych okręgów są równe różnicy długości dłuższego i krótszego boku
równoległoboku.
2. Mając kwadrat DEFG który jest takich samych rozmiarów jak kwadrat ABCD oraz wiedząc, że
odcinek DE leży na odcinku DB i bok kwadratu EF przecina się z bokiem BC w punkcie H.
Uzasadnij, że
| |HB| | |
= √2 | |
| |HC| |
| EB | ||
sin45 = | ||
| HB |
| √2 | a(√2−1) | ||
= | |||
| 2 | HB |
| 2a(√2−1) | 2√2a(√2−1) | |||
HB = | = | = √2a(√2−1) | ||
| √2 | 2 |
| HB | √2a(√2−1 | ||
= | = √2 | ||
| HC | a(√2−1) |
x+2r+y = a
x+y = b
2r = a − (x+y) = a−b