trygonometria
marcin: wykaż, że niezależnie od miary kąta osteego α, wartość wyrażenia sin4α+cos4α+sin2α*cos2α
jest stała
28 lip 20:12
Jack:
nie zapomniałeś o "2" przy iloczynie kwadratów?
28 lip 20:19
marcin: no wlasnie nie..
28 lip 20:21
Jack:
dla α=0 mamy wyrażenie równe 1.
| | 1 | | 9 | | 1 | | 3 | | 13 | |
dla α=30o mamy |
| + |
| + |
| * |
| = |
| ≠1.
|
| | 16 | | 16 | | 4 | | 4 | | 16 | |
Poza tym
sin
4α+cos
4α+sin
2α*cos
2α=sin
4α+cos
4α+2sin
2α*cos
2α−sin
2α*cos
2α=
| | 1 | |
=(sin2α+cos2α)2−sin2α*cos2α=1− |
| sin22α co w oczywisty sposób jest zależne od α. |
| | 4 | |
28 lip 20:26
krystek: Musiałes coś źle przepisać sprawdź.
28 lip 20:34
marcin : przperaszam, powinno byc sin4α+cos2α+sin2α*cos2α
28 lip 20:41
krystek: A to już wiadomo, wyłącz cos2α przed nawias i zastąp go 1−sin2αi masz dowód gotowy spróbuj!
28 lip 20:49