Wykorzystując poznane twierdzenia i własności logarytmów pokaż, że:
Migotka: a) 2ln5*log25e=1
b) 3+4log812*log16 √3=25/8
29 lip 22:08
ICSP: | | log25 5 | | 1 | |
2ln 5 = 2 |
| = |
| . |
| | log25 e | | log25 e | |
c.n.u.
29 lip 22:31
ICSP: | | 1 | |
3 + log81 16 * log16 √3 = 3 + |
| *log16 √3 = 3 + |
| | log16 (√3)8 | |
| | 1 | | 1 | | 25 | |
|
| *log16 √3 = 3 + |
| = |
| |
| | 8log16 (√3) | | 8 | | 8 | |
c.n.u.
Fajne te zadanka. Masz więcej?
29 lip 22:35
Migotka: o dzięki wielkie

dla mnie te fajne zadanka to czarna magia jeszcze

ale widzę że dla
Ciebie wielka frajda

coś się znajdzie
29 lip 22:37
Migotka: Mam wpisać znak < , = lub >
(3√3√129 [...] (− p15{129})5
29 lip 22:43
ICSP: to drugie to jest − pierwiastek stopnia 15 ze 129 do potęgi 5?
29 lip 22:45
Migotka: (3√3√129)2 [...] (−p15{129})5
29 lip 22:46
Migotka: tak dokładnie tak, a tam po lewej jeszcze do potęgi drugiej − ten drugi zapis jest poprawny
29 lip 22:46
ICSP: to po lewej jest większe. liczba ujemna do nieparzystej potęgi daje liczbę ujemną. Nie ma co
liczyć.
29 lip 22:49
Migotka: aa ok, tak tylko chciałam się upewnić, bo takie zadania lubią być czasem podchwytliwe. dziękuję
29 lip 22:56
ICSP: Tak z ciekawości zapytam: To na poprawkę?
29 lip 22:59
Migotka: na poprawkę czego?

sesji? nie, nie ja dopiero idę do 3 klasy liceum
29 lip 23:05
ICSP: No to gratulacje z okazji zdania do III klasy liceum. Zapewne powtórka przed maturą
29 lip 23:09
Migotka: no tak, tak się złożyło

a Ty? studiujesz matematykę?
29 lip 23:13
ICSP: Nie, przynajmniej jeszcze nie. Zostały mi jeszcze dwa miesiące do rozpoczęcia studiów
29 lip 23:14
Migotka: oo gratuluję

a jaki kierunek i uczelnia? umysł ścisły zapewne
29 lip 23:18
ICSP: UMCS kierunek: matematyka. Nawet nie wiem jaką specjalność wybrałem.
29 lip 23:20
Migotka: super, życzę powodzenia

pewnie matura rozszerzona z matematyki to był dla Ciebie pikuś
29 lip 23:25
ICSP: Spodziewałem się że będzie trudniejsza. Szczególnie że jestem z podstawy i materiał z
rozszerzenia z trzech lat dopiero w trzeciej klasie zacząłem opracowywać. Chyba jednak sam
fakt robienia zadań na tej stronie od stycznia mi pomógł.
29 lip 23:28
Migotka: to nie byłeś na profilu z rozszerzoną matmą? i idziesz na studia matematyczne?

naprawdę
szacun

ja jestem na tym forum pierwszy raz. To po prostu wrzucałeś zadanka z którymi sobie
nie radziłeś i pomagałeś też innym, tak? oo widzisz, może ja też tak będę robić − może do
matury mi się przyda
29 lip 23:33
ICSP: Nie byłem na rozszerzonej matmie a napisałem lepiej niż cała klasa o profilu matematycznym. Po
prostu z dużą większością zadań mam tak że jak na nie spojrzę wiem jak je zrobić, dlatego
bardzo rzadko wrzucałem zadanka. Starałem się za to pomagać i chyba bardziej dzięki pomaganiu
niż samodzielnej nauce lepiej wyszedłem. Kiedy pomagałem skakałem między działami. Zdarzało
się że codziennie robiłem dwa zadania z każdego działu.
29 lip 23:37
Migotka: oo to zdolny jesteś

z tym chyba trzeba się urodzić

no właśnie w ten sposób szybko
ogarnąłeś złożoność i nieskończoność matematyki
29 lip 23:50
ICSP: Nadal liczyć nie umiem:(
29 lip 23:56
Migotka: oj tam oj tam ;> nie bądź taki skromny

hehe
30 lip 00:08