matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 978,
977
,
976
,
975
,
974
,
973
,
972
,
971
, ...,
całe
Zadania
Odp.
3
Laura:
Wartość wyrażenia sin
2
30stopni + cos
2
60stopni − tg
2
45stopni jest równa
1
Ewelina:
Wyznacz Zbiory :AUB, A∩B,A\b,B\A jesli:
1
Margo_olcia:
y = (3k −5) x+2k należy punkt A ( −7 ,2 )
0
mini:
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg o środku O i O DB. Jeśli <ADB=35stopni, to miara kąta jest równa
7
ania2321:
miejscami zerowymi funkcji f(x) = ax
2
+bx+c są liczby (−2) i 9. Do wykresu funkcji należy punkt A=(0,12). Wyznacz parametry a,b,c
10
zuzaaaa:
:::rysunek::: Hej : ) ponieważ dalej próbuję połapać się w zadaniach zwracam się z prośbą o jakąś
7
Wiolcia:
y= x
2
−6x +11
8
Dom95:
Oblicz wartość nie korzystając z tabeli nie wiem jak to uprościć, żeby się coś dało z tym zrobić :<< Pomoże ktoś?
2
potrzebująca:
Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11} losujemy jednocześnie dwie. Ile jest możliwych wyników losowania, tak aby suma wylosowanych liczb była parzysta.
3
Karolina:
wyrażenie 1−sin
2
α / cosα można zapisać w postaci: A.sin αB. 1C. cosαD.1/cosα
7
asdf:
Trójkąt ABC ma boki długości 18, 24, 12, a DEF dł. 2, 3, 4. Wynika stąd, że:
4
cienias:
Słońce znajduje sie na wysokości 60 stopni nad horyzontem. jaki jest kąt z powierzchnią jeziora tworza promienie sloneczne zalamane w wodzie Nw =
4
3
1
ania:
prosty układ równań: 0=A + C
7
:D:
Suma długości boku trójkąta równobocznego i jego wysokości jest równa 6 cm. Bok trójkąta ma długość?
8
nieszczesliwa:
mam dane r= −2 an= 17 sn=897 jak obliczyc a1 i n
2
Philipek:
W trapezie równoramiennym ABCD, w którym |AB|=8cm, |CD|=6cm i |AD|=4cm. Oblicz dł. odcinka |AE| oraz odl. punktu E od prostej AB, gdzie E jest środkiem przecięcia się przekątnych trapezu.
3
misia:
(4 −3
√
5
)
2
− ( 6+ 7
√
2
)*(6−7
√
2
)
3
Marzena :
Usun Niewymiernosc z mianownika ulamka .Dzięki z góry
1
kosianka_12:
zapisz w postaci jednej potęgi 1/49 pierwiatek do kwadratu *7 do potęgi −3 przez
√
7
6
Robin:
Dany jest ciąg o wrazie ogólnym a
n
= 2n + 1 / 3 + n. Zbadaj monotoniczność ciągu.
18
Michał:
Naszkicuj wykres funkcji f(x) = 10
logx|
, za bardzo nie rozumiem tego. Może ktoś wytłumaczyć?
3
szkiel:
|x−2|
|x|
|x−3|
+
+
≥ 3
x−2
x
x−3
2
lif:
Przekątna przekroju osiowego walca o długości 5√2 tworzy z płaszczyzną podstawy kat a , którego cos∏ =0,6. Oblicz objętość walca.
3
alus:
rozwiąż równanie:
5
hathor:
Miary kątów trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Obwód tego trójkąta wyraża się liczbą 6(√3 + 1) cm. Oblicz długości boków tego trójkąta.
21
Kasiaaa:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x), x∊R
4
magdaa:
U podnóża równi pochyłej o kącie nachylenia α nadano ciału prędkość v. Ciało, ślizgając się po powierzchni równi dotarło na wysokość h. Oblicz współczynnik tarcia występujący podczas tego
1
Patryk:
Arkusz papieru o wymiarach 68cm x 82cm i grubości 0,2mm składamy wielokrotnie na pół.
17
aaaa:
W okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC taki że kąt ACB=120st i AC=BC=5. Oblicz promień R tego okręgu.
1
malenstwo_19:
dany jest ciąg (an) okreslony wzorem an =(−1)
n
2−n / n
2
dla n≥1 . oblicz a2 i a5
0
MMM:
PROSZĘ O WSKAZÓWKI DO PODANYCH ZADAŃ. Z GÓRY DZIĘKUJĘ
4
ania2321:
dana jest funkcja określona wzorem f(x)=a
x
− wyznacz parametr a, jeśli wiadomo, że do wykresu tej funkcji należy punkt A=(2,9)
17
karolina:
Sprawdź czy układ nierówności ma dokładnie jedno rozwiązanie. y − x ≥ 0
1
A.:
W urnie są 3 kule białe 3 czarne i 4 zielone. Wyciągamy kolejno dwie kule. Jakie jest prawdopodobieństwo, że są one tego samego koloru, jeśli losujemy bez zwracania?
28
Kipic:
π
Rozpoznanie stosunek pola kola wpisanego w romb do pola tego rombu wynosi
. Oblicz snus
8
kata ostrego rombu Moje pytanie brzmi nastepzujaco :
2
qqq:
Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długoś 12, a jeden z kątów ma miare 30 stopni. Wynika stąd, że dłuższa przyprostokątna ma długość?
3
12345:
Liczby (8, 2x, 16) tworzą ciąg geometryczny. Liczba x jest równa:
0
Suret:
Mam niestety problem z kilkoma przykładami z logarytmów, z zastanawiania się samemu niewiele wyniknęło.
17
aaa:
czy podzbior U przestrzeni V=K
4
jest podprzestrzenia liniowa U={[x,y,z,t] x+y−z=0 ⋀ 2x+y=0}
5
Piotrek:
Trapez wpisano w okrąg o promieniu długości 5 cm. Środek okręgu należy do trapezu i znajduje się w odległości 4 cm od krótszej podstawy o raz 3 cm od dłuższej podstawy. Oblicz obwód i
4
Robert:
Kąt między ramionami trójkąta prostokątnego ma miarę 120 stopni, a wysokość opuszczona na postawe ma długoś 9. Obwód trójkąta jest równy?
7
Kasia:
Suma kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby od niej o 3 mniejszej jest równa 17. Znajdż te liczby.
3
Patrycja:
Prosze o dokładne rozpisanie bo nie rozumiem tego :
358
g.:
oblicz pochodne funkcji:
3
12345:
Który z podanych ciągów jest ciągiem geometrycznym:
10
12345:
Dany jest układ równań {4x − 2y= 3m +1
2
szymek:
Liczby 2,5 i −1 są piewiastkami wielomianu stopnia trzeciego i w(3)=40. Zatem współczynnik przy x
3
ma wartość równą.
2
lena:
Ratunku ! Bardzo proszę o pomoc w następującym zadaniu Pole trójkąta równoramiennego ABC jest równe 18. Punkt A jest wierzchołkiem paraboli o równaniu
2
dzony prszę:
Wykonaj wskazane działania, a następnie oblicz wartość liczbową otrzymanego wyrażenia: b) 2a(5x−y)−3a(−y+4x) dla x=
√
3
, y=
√
8
, a=
√
2
1
bartosz:
jedna przekatna rombu ma16 cm oblicz długość drugiej przekątnej tego rombu jeśli jego polejest równe polu kwadratu o obwodzie 32 cm.
2
Buka:
Proste o równaniach x−2y+4=0 i −2x−y+5=0 są:
8
Ann:
x − 5
Zbiorem wartości funkcji f(x)=
jest:
|x−5|
A. R\{5} B.{ 5}
2
pb.ino:
oblicz pole,obwód, i dlugosc przekątnej trapezu, jeżeli trapez jest równoramienny, jego podstawy mają sie w stosunku 2:1,a odcinek laczacy srodki ramion ma dlugosc 30 cm.
7
kasia:
Wyznacz współrzędne punktów przecięcia się okręgu o równaniu (x−4)
2
+(y+6)
2
=61 z osią OX układu współrzędnego.
42
Razorian :):
Witam mam kilka zadanek do rozwiązania, za które nie mam pojęcia jak się zabrać. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc
3
Anna :
znajdź ekstrema funkcji : z=x
2
−y
2
+x
19
12345:
W ciągu geometrycznym suma n−początkowych wyrazów wyraża się wzorem Sn = 5 (1 – 2n). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
13
Esaa:
Rozwiąż układy równań.
4
Anna :
Jak obliczyć :
1+x+x
2
∫
dx
3
√
x
1
Waldek:
Przekształć podane równania kierunkowe prostych do postaci ogólnej. Wypisz współczynniki A, B, C i a, b. y = − 5x − 2
4
hwdtel:
Udowodnić że promień okręgu stycznego równocześnie do dwóch prostych
13
Kipic:
Czy przekatne rownolegloboku zawsze sie przecinaja na polowy bo chyba nie ?
2
anka:
8
Adam 38:
Naszkicuj wykres funkcji:
1
matyld_a:
jak mogę obliczyć ile stopni wynosi α, gdy tg α = 1,2, bez korzystania z tablic ?
1
szymek:
Liczba −1 jest k−krotnym pierwiastkiem wielomianu W(x)=(x
2
−1)(x
2
+2x+1)(x
3
+1)(x
2
+1). Ile wynosi k?
24
Ania:
Oblicz ile dzielników naturalnych ma liczba 2*3*7*11*17.
7
student:
Wyznacz ekstremum funkcji: z=e
x
2
(x+y
2
)
1
kypol:
Potrzebuje rozwiązać owe zadania: potrzebuje rozwiązań
9
Pacan:
W okrag o srodku O wpisano taki czworokat ABCD ze AB ma 8 BC ma 4 a masz obliczyc promien tego kregu jezeli kat miedzy promieniami AO i CO ma miare 120 stopni
1
gdgdsgsdgd:
Zbada mi ktoś pochodną tej funkcji? bo coś mi źle wychodzi...
18
Kiui:
Rozwiąż całkę:
2
12345:
Trzy banki podają różne informacje o stopie oprocentowania: Bank A: U nas oprocentowanie roczne wynosi14%.
4
Alex:
Wiedząc, że lim(1+an)
1
an
=e, o ile liman=0 i an≠0, dla n∊N+ , oblicz granicę ciągu n→
∞
n→
∞
14
Aneta :
na ile sposobów można rozdzielić 5 różnych przedmiotów miedzy 2 osoby tak aby każda dostała co najmie jeden przedmiot?
3
Zzz:
W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają długość 2 cm i 6 cm.Oblicz stosunek długości odcinków, na jakie symetralna przeciwprostokątnej podzieliła dłuższą przyprostokątną tego
0
pomoc:
Fizyka
3
magdaa:
Kierowca jadący samochodem z prędkością v
0
zobaczył nagle przed sobą długi autobus, który wyjeżdżając z przecznicy zajechała mu drogę. Co powinien uczynić, aby uniknąć wypadku: hamować
3
magdaa:
:::rysunek::: Z jaka minimalną prędkością może jechać na motocyklu akrobata cyrkowy po wewnętrznej stronie
11
Robin:
W ogóle nie moge zrozumieć co i jak z tą kombinatoryką. Mam w pon poprawe spr bo dostałem 2
23
12345:
Trzy liczby (x, y, z) tworzą rosnący ciąg arytmetyczny. Suma tych liczb wynosi 75. Jeżeli drugi wyraz zwiększymy o 39, a trzeci zwiększymy o 222, to otrzymamy ciąg geometryczny. Znajdź
26
Kipic:
:::rysunek::: Czwane rzadane
9
Monia:
Zapisz przybliżenie podanych liczb w postaci a * 10
n
, gdzie a ∊ <1, 10 ) i n∊ N
40
aniabb:
żeby nie floodować w innych postach
2
damian:
Wyznacz wartości x dla których równośc jest prawdziwa m) 13
x
2
−x
= 1
2
damian:
naszkicuj wykres funkcji f . Odczytaj z wykresu argumenty dla których fukncja przyjmuje wartości mniejsze o m.
2
magdaa:
Hak lokomotywy wytrzymuje maksymalnie naprężenie wywołane siłą Nmax . Pociąg porusza się z przyspieszeniem, bowiem dzięki silnikom na lokomotywę o masie M siała siła F. Ile wagonów
1
Monia:
Poziom natężenia hałasu w jadącym samochodzie jest równy 70 dB, a w pobliżu startującego samolotu odrzutowego wynosi 130 dB.Ile razy głośniej jest w pobliżu startującego samolotu
1
mateusz:
Wskazać bazy i określić wymiary podanych przestrzeni liniowych: a) V = {(x + y + z, x − y, x − z, y − z) : x, y, z Î R }
63
PLAY:
Rozwiąż nierówność:
14
Monia:
Wiedząc, że
1
kypol:
zbadaj przebieg zmienności: y=(xe
−3x
) − najpierw pochodna obliczamy? mógłby ktoś mi opisać ten przebieg dla danego
0
Magdalena :):
Rada Polityki Pieniężnej na posiedzeniu w styczniu podniosła depozytową stopę procentową (która określa oprocentowanie jednodniowych depozytów składanych przez banki komercyjne w banku
3
magdaa:
Dźwig unosi na wysokości h ciało o masie m ruchem jednostajnie przyspieszonym. Oblicz moc silnika , jeżeli straty energii wynoszą n%, a ruc trwał t sekund.
4
yoo:
f(x) = 2x
2
jest rosnąca w przedziale <0;
∞
)
2
Adrianuszek20:
Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10cm,wysokość 40cm.Oblicz
5
Jolciiiik:
Oblicz wartość wyrażenia: log(tg 181
o
)+log(tg 182
o
) + log(tg 183
o
) +...+log(tg 268
o
)+log(tg 269
o
)
14
Adrianuszek20:
Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 10cm,wysokość 40cm.Oblicz długość przekątnej tego graniastosłupa.
11
12345:
Liczby (4, x, y) tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli drugą liczbę zwiększymy o 1, a trzecią zwiększymy o 3, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz liczby x i y.
22
Kiui:
1
5n
2
+(
)
2
+sin(n)
2
n
2
+4n+cos(n)
1
magdaa:
Pilot samolotu lecącego poziomo na wysokości H z prędkością v ma za zadanie zrzucić ładunek z lekarstwami, tak aby spadł on w wyznaczonym punkcie na ziemi. Pod jakim katem względem poziomu
3
Ilona:
Wartość ujemną dla każdej liczby rzeczywistej x ma wyrażenie:
3
Monia:
1. Wyznacz liczbę x, jeśli przybliżenie z nadmiarem liczby x jest równe 13.8; błąd bezwzględny tego przybliżenia wynosi 0.012
3
Jolciiiik:
gdzie robię błąd? sin(−240)+tg(120)+cos(−300) =
3
bigmic:
Czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi jak zbadać zbieżność następujących całek: ∫sinx/(x+x
2
)dx
5
koko:
Jaką wartość ma odwrotność liczby
√
3
−1 ?
1
damian:
Wyznacz x, dla których równość jest prawdziwa. a) 2
x
= 512
2
seba:
W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych 3i 4 wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego ma długość:
10
12345:
Tomek, Marcin, Jurek zbierają znaczki. Liczby znaczków chłopców w podanej kolejności tworzą malejący ciąg geometryczny. Marcin ma 450 znaczków.
4
koko:
Oblicz x x
2
−4 −−−−−−− = 19
5
magdaa:
Kierowca prowadząc samochód z prędkością v1=60km/h dostrzega człowieka wchodzącego na szosę. Natychmiast zaczyna hamować i zatrzymuje się tuz przed pieszym. Obliczyć z jaką prędkością
3
Adrianuszek20:
Oblicz pole powierzchni i objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego,którego wszystkie krawędzie mają długość 9cm
8
12345:
Dany jest ciąg (x, 2x + y, y, 18). Wyznacz liczby x i y tak, aby trzy pierwsze wyrazy tego ciągu tworzyły ciąg arytmetyczny, a trzy ostatnie – geometryczny.
11
Monika:
Znowu mam problem ;
;
Jak takie coś rozpisać?
5
bart:
log
5
0,625
7
12345:
Balon wzniósł się w pierwszej minucie na wysokość 8 m, a w każdej następnej minucie wzniósł się dwa razy wolniej niż w poprzedniej.
1
Adrianuszek20:
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego,którego wysokość ma długość 10cm,a krawędz podstawy 3cm.
5
XXX:
Czy istnieje funckja pierowtna funkcji f f(x)=|3−x|+|x+3|
7
Adrianuszek20:
Pole powierzchni bocznej walca o promieniu 2cm jest równe 40π cm
2
.Oblicz długość wysokości tego walca.
6
Adrianuszek20:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku 10cm.Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość stożka
2
Monika:
Czy x jest liczbą naturalną? Jak to zrobić dalej? utknęłam na tym −.− http://zapodaj.net/images/46fd71b909c89.jpg Zrobiłam skan , żeby było szybciej bo nie udawało mi się tutaj to tak zapisać . z góry dzieki za pomoc.
2
Daro:
Liczbę 4
√
2 {p2}
przedstaw za pomocą potęgi liczby 2
13
viola:
ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 13 i2
4
Sławek:
Liczba 16
−3/4
jest równa:
2
Asia:
Ile to będzie: 10
log sin45
?
2
kasia:
a) f(x)=arctg x − x b) f(x)=x
2
(2− ln x)
1
abcdddd:
Usuwanie niewymierności z ułamków z takimi o mianownikami:
2
Asia:
(
2+i
3−i
)
4
3
olek:
jeżeli osią symetrii paraboli o równaniu y=3(x+a)
2
−6 jest prosta x=−4, to
1
MałaMi.:
W trójkącie równoramiennym ostrokątnym ABC podstawa AB = 2, |AC|=|BC|=x, AD jest wysokością. Przedstaw iloraz |PD| : |AP| jako funkcję zmiennej x i wyznacz dziedzinę tej funkcji, jeżeli P
5
XXX:
POMOCY Bardzo prosze miech ktos mi pozmoz. czy istnieje funkcja pierwotna funkcji f(x )jesli tak to jaki ma wzor . oto funkcja
24
***log***:
log(x+1)
2
+log
2
Ix+1I=6 rozwiązaniem ma być: −5, 3... tylko dlaczego?
8
kasia:
Wysokość H prawidłowego ostrosłupa sześciokątnego jest dwa razy większa niż długość a krawędzi jego podstawy. Oblicz cosinus kąta zawartego między sąsiednimi ścianami bocznymi tego
8
Maria:
Proszę tylko o pomoc w rozwiązaniu w tych pochodnych, gdyż sama nie jestem pewna czy dobrze to robię..
1
MałaMi.:
Wyznacz wszystkie wartości parametru α∊<0;2π>, dla których równanie: x
2
+2
√
2
x + 4 sin
2
α − 1=0 ma dwa różne pierwiaski x
1
i x
2
tego samego znaku.
2
magdaa:
Kapitan łodzi podwodnej spoczywającej w początku układu odniesienia XY dostrzega nieprzyjacielski okręt płynący ze stałą prędkością v1=(√2,0). Torpeda, którą dysponuje okręt
11
Kasia:
Wyznacz równanie okręgu stycznego jednocześnie do dwóch prostych o równaniach x+y−3=0 i x+y+5=0 oraz przechodzącego przez punkt P(
√
7
;0)
3
asdf:
granica
26
PuRXUTM:
Mam prośbę o sprawdzenie
http://www.zadania.info/d1507/76892
6
eska12:
tgx=2,4 i xe (π;3π/2) oblicz sin i cos
4
zaraza:
1)oblicz sumę dwustu najmniejszych dodatnich pierwiastków równania sinx=sin2x 2)Obliczyć sumę stu najmniejszych dodatnich pierwiastków równania: 1+cosx+cos2x=0
1
Martuś :
(x
2
−5x +7)
2
− (x−2)(x−3)=1
22
wajdzik:
Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną.
21
Kipic:
Wiem ze napewno na tym forum sa bardzo ogarnieci ludzie z fizy i matmy i pewnie nauczyciele Mam problem nie wiem za bardzo czy oplaca sie uczyc funkcji wykladniczej , logarytmicznej ,
2
Martiii:
Suma cyfr pewnej liczby jest 5 razy większa od tej liczby. Czy znasz tą liczbe
POMOCY
1
Marcin:
ctgα−cosα
,gdy sinα=
1
5
ctgα
1
− cosα ,gdy tgα=
√
2
cosα
3
matt:
(8+3)! nie jest równe 8!+3!, prawda?
6
sebo8:
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których istnieje kąt ostry x taki, że cosx = 3 − |m−1|.
3
Makaveli:
Granica Późno się wydaje, jak ktoś ma chęci to proszę o rozwiązanie.
6
nic u umiem:
dany jest ciag ktorego wyraz ogolny okresla wzor an=
3n²+7n+2
3n+1
a) wykaz ze wszystkie wyrazy tego ciagu sa liczbami naturalnymi,
6
met:
Wykaż, że prosta x+2y−4=0 nie jest styczna do okręgu o równaniu x
2
+y
2
−4x+3=0.
1
Karbik:
Na rysunku obok przedstawiono wykres funkcji f: R −> R. Naszkicuj wykres funkcji g rysunek obok:
http://snag.gy/oaH78.jpg
1
nora:
dłuższa przekątna graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego ma długość 13. oblicz pole powierzchni całkowitej graniastosłupa wiedząc, że jego krótsza przekątna jest nachylona do
2
xyz:
Wykonaj dzialanie 2(x
2
− x) − (3 − x)
3
Oblicz wartos wyrazenia dla x=
√
3
3
AdamZadanieCiZadam:
Dany jest trójkąt prostokątny ABC o przyprostokątnych długości 24 i 10. Oblicz długość wysokości trójkąta opuszczonej na przeciwprostokątną.
19
Kinga :
wyznacz dziedzinę log
2
(sinx)
6
AdamZadanieCiZadam:
Dany jest prostokąt ABCD o przekątnych długości 12 i kącie między przekątnymi 120 stopni. Oblicz pole tego prostokąta.
2
pablo:
Lizba sin
4
7stopni + sin
2
7 stopni * cos
2
7 stopni + cos
2
7 stopni jest równa:
5
Jacek:
Wyznacz ciąg arytmetyczny, mając dane: a2 = 7, a3 = 13.
4
Jacek:
Podaj 5 początkowych wyrazów ciągu: a). a
n
=3n
11
xyz:
Oblicz
1
Jacek:
Liczby 25, 40, 55, 70, 85, 100, 115, ... są kolejnymi, początkowymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego (a
n
). Znajdź wzór ogólny na n−ty wyraz tego ciągu. Oblicz wyraz a
5
0.
1
Jacek:
Kilka początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n
) to 12, 16, 20, 24, 28, 32, ... Ile wynosi setny wyraz tego ciągu?
3
Jacek:
Sprawdź, czy ciąg an=2n−1 jest arytmetyczny?
10
jajaja:
pewnego dnia poziom wody y (w metrach) na ławicy piaskowej u wejścia do portu wyrażał się wzorem y=14+10sin (
π
12
t), gdzie t oznacza liczbę godzin jaka upłynęła od godziny
4
wajdzik:
Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną:
9
tak:
2x
3
− x
2
− 5x + 3 = 0 Mam jeszcze problem z tym zadaniem.To już ostatnie
4
beni:
rozwiąż równanie: 3x
2
−x
2
+3x−1=0
3
karkat:
Kąt BAC trójkąta ABC ma miarę 13 stopni,a kąt ACB miarę 119 stopni. Wysokość CD dzieli bok AB na dwa odcinki, z których krótszy ma długość 25cm. Oblicz długość boku AC.
0
Hans:
Dana jest relacja f⊂R
2
określona jak niżej, Określ jak największe zbiory X oraz Y takie, by relacja f ⊂ X x Y była bijekcją,a następnie zapisz wzór funkcji f(x) dla takiej zdefiniowanej
3
Revolv:
Takie o to zadanie z algebry dostałem i nie bardzo wiem jak je podejść..
38
takitam:
1)wyznacz te wartości parametru m dla których równanie mx
3
+(9m-3)x
2
+(2-m)x=0 ma co najmniej jedno rozwiązanie dodatnie.
12
Delfina:
1. Oblicz i porównaj gęstości dwutlenku węgla oraz gazowego chloru w temp. 293K i pod ciśnieniem 1010hPa. Który gaz jest lżejszy?
4
qaś:
−1
n
+
2
+ 1
ciąg a
n
jest określony wzorem a
n
=
Wynika stąd, że a
5
jest ile
n + 1
równe?
5
xyz:
Wielomian W(x) = (6a − 2)x
3
− 2bx oraz V(x) = −8x
3
+ 2x. Wyznacz wartosc a i b
7
asdf:
Witam, dziedzina:
9
kasia:
http://www.zadania.info/d1/9776938
3
zzzzz:
1) Wskaż równanie prostej równoległej do osi OX: A. y=x−1
4
Kris:
Dana jest relacja f⊂R
2
określona jak niżej. (x,y) ∊ f⇔|y|=log
2
|x−2|
2
Samira:
3. Czy suma albo różnica dwóch figur wypukłych jest zawsze figurą wypukłą? Jeśli nie, narysuj odpowiednie przykłady.
1
K94:
znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji:
10
jacek:
dany jest ciąg o wyrazie ogólnym a
n
=a
6
−10n
3
+26. Wykaż że wszystkie wyrazy tego ciągu większe od 1.
2
AdamBólCiZadam:
Wyznacz liczby x, y tak, aby trójkąt o bokach x + y, 2x − y, 6 był równoboczny,
1
Marta:
Narysowano trójkąt ostrokątny ABC, a następnie punkt A odbito symetrycznie względem punktu B, punkt B odbito symetrycznie względem punktu C, a punkt C odbito symetrycznie względem punktu
2
Alcia:
zadanie z trygonometrii: tgα Dla dowolnego kąta ostrego α wyrażenie cos α * −−−−−−−−− jest równe:
2
miki:
Mam wyznaczyć funkcję odwrotną do danej ( oczywiście jeżeli się da ): f(x)= sklejenie:
1
miska:
oblicz sume wszystkich wyrazów skonczonego ciagu arytmetycznego an jesli an=3n−5 oraz ma nieparzysta liczbe wyrazów a suma wyrazów o numerach nieparzystych jest rowna 78
1
xyz:
wyznacz wszystkie miejsca zerowe wielomianu w(x)= (x
2
− 1) (x
2
+ 3) (x
3
− 36x)
19
Maik:
Nie moge tego zrozumieć jak to rozwiązać podam pare przykładów a może mi ktoś to wytłumaczy.: Polecenie: Stosując wzory skróconego mnożenia, rozłóż na czynniki wyrażenie:
4
marian xx:
http://matematyka.pisz.pl/strona/505.html
1
M:
W pewnym ciągu arytmetycznym suma piątego i szesnastego wyrazu jest równa 44 oraz suma osiemnastu początkowych wyrazów jest trzy razy większa od sumy dziesięciu początkowych
4
Buka:
Krasnoludek który waży 64,4 dag powiedział że jego waga to 64. Błąd względny przybliżenia podanego przez krasnoludka wynosi:
0
olkaq:
Mam znaleźć własności dla funkcji:
15
Visu:
W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym pole powierzchni bocznej jest równe sumie pól obu podstaw. Oblicz kosinus kąta nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany
1
wajdzik:
Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną:
0
kika:
:::rysunek::: Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF. Niech u
→
=AB
→
oraz w
→
=BC
→
. Przedstaw wektor EC
→
oraz
6
tak:
(x
2
+2x)
2
− x
2
= 0 Proszę o wytłumaczenie tej zamiany (x
2
+2x−x)(x
2
+2x+x) = 0
3
edi:
∑
∞
n=1
(
3
e
)
n
= +
∞
1
beni:
zapisując wyrażenie
5
√
16
*
3
√
128
w postaci potęgi liczby 2 otrzymamy : ......?
6
cosa:
czesc chcialbym sie dowiedziec, kiedy wykres przecina os i kiedy sie od niej odbija? ewentualnie od czego to zalezy? dzieki
archiwum 978,
977
,
976
,
975
,
974
,
973
,
972