AS: Funkcja y = f(x) w punkcie xo posiada punkt przegięcia,jeżeli f"(xo) = 0
a) f(x) = arctgx − x
| | 0*(1 + x2) − 1*2*x | | −2*x | |
f"(x) = |
| = |
| |
| | (1 + x2)2 | | (1 + x2)2 | |
f"(x) = 0 ⇔ −2*x = 0 ⇔ x = 0
f(0) = arctg(0) − 0 = 0 − 0 = 0
Punkt przegięcia A(0,0)
b) f(x) = x
2*(2 − lnx)
f'(x) = 2*x*(2 − lnx) + x
2*(−1/x) = 4*x − 2*x*lnx − x = 3*x − 2*x*lnx
f"(x) = 3 − [2*lnx + 2*x*1/x] = 3 − 2*lnx − 2 = 1 − 2*lnx
f"(x) = 0 ⇔ 1 − 2*lnx = 0 ⇔ lnx = 1/2 ⇔ x = e
1/2
f(x) = (e
1/2)
2*(2 − ln(e
1/2)) = e*(2 − 1/2) = 3*e/2
Punkt przegięcia A(e
1/2,3*e/2)