funkcje
Kasiaaa:

Na rysunku przedstawiony jest wykres funkcji y=f(x), x∊R
a) omów własności funkcji
b) narysuj wykres funkcji y= f(x−1).
proszę o pomoc.
10 lis 18:53
Aga: Napisz swoje rozwiązanie,to sprawdzę i poprawię z objaśnieniem.
A co Ci da rozwiązanie, które możesz ściągnąć z odpowiedzi z tyłu książki.
10 lis 18:58
Kasiaaa: 1.D=(−∞,∞)
2.ZW= (−∞,2)
3.miejsca zerowe x∊{−1,3}
4.wartość największa wynosi 1 dla x= −1
wartość najmniejsza wynosi 3 dla x= −∞
5.W przedziale:
<−∞,−2> funkcja stała
<−2,−1> funkcja maleje
<−1,0> funkcja rosnąca
<0,3> funkcja maleje
<3,∞> funkcja maleje
i dalej nie wiem co jeszcze. odpowiedzi nie mam skąd spisać bo to nie z podręcznika niestety
10 lis 19:15
Kasiaaa: jeśli możesz Aga to sprawdź mi to co napisałam i pomóż jakoś mi to zrozumieć i zrobić
10 lis 19:16
monika17:
własności:
D=R
Y=(∞;2>
x0={−1;3}
f rośnie dla x∊(−1;0)
f maleje dla x∊(−2;−1)u(0;∞)
f jest stała dla x∊(−∞;−2)
f(x)≥0 <=> x∊(−∞;−1)u(−1;3)
f(x)<0 <=> x∊(3;∞)
10 lis 19:22
monika17: poprawka
Y=(−∞;2) zjadłam −
10 lis 19:23
Kasiaaa: monika17

dziekuję . czy to napewno jest dobrze
10 lis 19:24
monika17: napisz czego nie rozumiesz to mogę wytłumaczyć
i poprawka Twojej odpowiedzi:
wartość największa to 2 (bo wartości odczytujemy na osi y) dla x∊(−∞;−2) bo mamy wartość równą
2 nie tylko w jednym punkcie, ale na całej tej lini, więc trzeba to opisać przedziałem, a nie
jedną wartością.
wartości najmniejszej nie ma, bo wykres nie kończy się w jednym punkcie, ale ciągnie się do
minus nieskończoności.
Można określić tu najwyżej minimum czy maximum lokalne, ale to chyba wykracza poza wasz
materiał
10 lis 19:27
monika17: Na pewno, jeszcze zaraz przejrzę.
10 lis 19:28
monika17: wszystko jest ok
10 lis 19:29
Kasiaaa: w sumie napisałaś podobnie jak ja na górze.

nie wiedziałam z tymi wartościami największymi i
najmniejszymi ale teraz już wiem. to wszystko. dziękuję
10 lis 19:31
Aga: ZW=(−∞,2>
jeśli ZW jest taki jak napisałam (po poprawieniu),
Aby podać najmniejszą wartość patrzysz na lewy koniec przedziału , jest tam −∞, więc nie ma
wartości najmniejszej,
teraz patrzysz na prawy koniec i widzisz 2 i przedział domknięty, z tego wynika, że 2 jest
największą wartością dla x∊(−∞, −2>
Dwie ostatni odpowiedzi można połączyć w jedną
<0,∞) maleje, (przy ∞ i −∞ zawsze przedział otwarty.
Można pisać f(x)≥0 dla x∊(−∞,3>
f(x)≤0 dla x∊{−1}∪<3,∞)
Funkcja nie jest różnowartościowa, nie jest parzysta, ani nieparzysta.
10 lis 19:31
Kasiaaa: a z tym b) jak mam narysować tą funkcję

?
10 lis 19:32
monika17: A ta funkcja, którą trzeba narysować w podpunkcie b) y=f(x−1) oznacza, że obecny wykres należy
przesunąć o pewien wektor, w naszym przypadku zmiana następuje przy x (mamy x−1) co oznacza,
że wykres przesunie się w prawo lub lewo. A że mamy −1 to przesuwamy go o jedno miejsce w
prawo.
10 lis 19:32
Aga: Monika popełniłaś kilka błędów.
10 lis 19:33
monika17: faktycznie tam gdzie jest
f(x)≥0 powinno być (−∞;3> bo ja to potraktowałam jako f(x)>0 moje przeoczenie
10 lis 19:35
monika17: tzn
10 lis 19:35
monika17: ale w zasadzie to nie jestem pewna, czy w prawo, hmm, Aga wspomóż
10 lis 19:36
Kasiaaa: jak jest minus to w prawo, tak na lekcji miałam
10 lis 19:40
Aga: Przesunąć w PRAWO.
10 lis 19:40
Kasiaaa: dobra dzięki dziewczyny.. dzięki wam zrozumiałam tą magię...

hehehe dziękuję całuski

10 lis 19:40
gfdg: pomocyyyy
7 mar 17:42