Fizyka
magdaa: U podnóża równi pochyłej o kącie nachylenia α nadano ciału prędkość v. Ciało, ślizgając się po
powierzchni równi dotarło na wysokość h. Oblicz współczynnik tarcia występujący podczas tego
ruchu.
7 mar 15:48
magdaa: Czy potrafi ktoś to rozwiązać?
7 mar 17:25
MQ: Policz to z zasady zachowania energii:
energia kinetyczna na początku zużywa się na energię potencjalną podniesienia na wys. h plus
pracę siły tarcia na długości równi.
7 mar 17:27
XX:
A może chociaż pokażesz swoje próby rozwiązania zadania. Na kilkanaście poprzednich dostałaś
gotowca to może pora samej troszkę wysiłku włożyć.
7 mar 17:28
magdaa: Jakbym nie próbowała i potrafiła zrobić to nie prosiła bym o pomoc. Jeżeli Ci nie pasuje to nie
czytaj.
7 mar 17:42
aniabb:
| mv2 | | mv2 | |
| =W+mgh ⇒ W= |
| − mgh |
| 2 | | 2 | |
W= mgcosα *S * μ = mgcosα *h/sinα * μ = mgh ctgα * μ
| | W | | | | | |
μ = |
| = |
| = |
| |
| | mgh ctgα | | mgh ctgα | | gh ctgα | |
8 mar 07:51
Magdaa: Dzięki aniu za te wszystkie zadania!
8 mar 08:31