trygonometria
Jolciiiik: Oblicz wartość wyrażenia:
log(tg 181o)+log(tg 182o) + log(tg 183o) +...+log(tg 268o)+log(tg 269o)
7 mar 12:05
Jolciiiik: te zera to są stopnie=> tg 181 stopni
7 mar 12:07
aniabb: przy okazji ... stopnie się wstawia trzymając lewy Alt i z numerycznej 0176 efekt °
7 mar 12:09
aniabb: https://matematykaszkolna.pl/strona/2815.html
log(tg181° * tg182° * tg183° * tg184°....tg267° * tg268° * tg269°) =
tg jest cykliczna co 180°
= log(tg1° * tg2° * tg3° * tg4°....tg87° * tg88° * tg89°) =
tg(90−α)=ctgα
= log(tg1° * tg2° * tg3° * tg4°....ctg3° * ctg2° * ctg1°)=
tgα*ctgα=1 oraz tg 45=1
=log 1 = 0
7 mar 12:16
Jolciiiik: dzięki , ale mądra jesteś ,
na to bym nie wpadła , a ja z sumy ciągów liczyłam
7 mar 12:20
Janek191:
log ( tg 181o) + log( tg 182o) + ... + log ( tg 269o ) =
= log ( tg 1 o ) + log ( tg 2o ) + ... + log ( tg 89o ) =
= log ( tg 1o) + log ( tg 2o)+ ...+ log ( tg 45o) + log(ctg 44o) + ...
+ log ( ctg 2o) + log(ctg 1o) =
= log (tg 1o *ctg 1o) + log ( tg 2o * ctg 2o) + ...+ log (tg 44o* ctg 44o) +
+ log( tg 45o ) = log 1 + log 1 + ... + log 1 = 45 * log 1 = 45*0 = 0
7 mar 12:26