Wyznacz współrzędne punktów przecięcia się okręgu o równaniu (x-4)^2+(y+6)^2=61
kasia: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia się okręgu o równaniu (x−4)2+(y+6)2=61 z osią OX
układu współrzędnego.
7 mar 16:12
Skipper:
podstaw za x 0 a potem za y 0 i policz
7 mar 16:14
kasia: x= 4 y=−6
7 mar 16:15
kasia: i co dalej?
7 mar 16:18
Skipper:
włącz myślenie −
7 mar 16:23
Skipper:
(0−4)
2+(y+6)
2=61 ⇒ (y+6)
2=45 x
1=0 y
1=

?
x
2=0 y
2=

?
a teraz z y=0 ... sama
7 mar 16:27
kasia: (x−a)
2+(y+b)
2=r
2
7 mar 16:28
kasia: nie wiem, jestem bardzo słaba z matmy..
7 mar 16:32