Z jaka minimalną prędkością może jechać na motocyklu akrobata cyrkowy po wewnętrznej stronie
powierzchni bocznej walca o średnicy 18 m, jeżeli środek ciężkości motocyklisty wraz z
motocyklem znajduję się w odległości h=1 od ściany, a współczynnik tarcia opon kół motocykla o
ścianę wynosi f=0.4
Tam gdzie jest czarna kropka to jest motocyklista, porusza się po wew. str. walca
może jutro rano
R= średnica/2 − h = 18/2−1=8m
zatem
T = Q
| mv2 | ||
T=f*Fodśr = f* | ||
| R |
| mv2 | ||
f* | = mg | |
| R |
| v2 | ||
f* | =g | |
| R |
| gR | ||
v2= | ||
| f |