Wzory skróconego mnożenia
Maik: Nie moge tego zrozumieć jak to rozwiązać podam pare przykładów a może mi ktoś to wytłumaczy.:
Polecenie: Stosując wzory skróconego mnożenia, rozłóż na czynniki wyrażenie:
x2 − 6x + 9=
25x2 − 40x + 16=
4x2 − 52x + 1]69=
25x2 − 20√2x + 8
3x2 − 2√15x + 5=
7−6√7x + 9x2=
Za diabła nie mogę pojąć jak to rozwiązać przejrzałem juz kilkanaście stron www i dalej nie
wiem. Niech ktoś wyjaśni...
4 sty 18:15
Matthew & Matthew: 1) (x−3)2=x2−6x+9
4 sty 18:16
Maik: a z kąd te x−3
4 sty 18:17
Matthew & Matthew: 2) (5x−4)2= 25x2−40x+16
i tak dalej...
4 sty 18:17
Matthew & Matthew: ze wzoru skroconego mnozenia (a−b)2=a2−2ab+b2
4 sty 18:18
Maik: no a co z tym + 16 na samym koncu? Rozwiązales cale przyklady? czy trzeba je dokończyć?
4 sty 18:19
Matthew & Matthew: jezeli nie znasz wzorow skroconego mnozenia to ci nie pomoge.
4 sty 18:21
Maik: mam , (a−b)3 = a3−3a2 b+3ab2−b3
4 sty 18:25
Matthew & Matthew: tak to jest wzor skroconego mnozenia ale na sześcian
a tobie potrzebny jest wzor na KWADRAT !
4 sty 18:27
Maik: a kiedy to widac ze na szescian a kiedy na kwadrat? Jak to rozpoznac?
4 sty 18:29
Maik: Może mi ktoś zrobić te przykłady i wytłumaczyć bo nie wiem jak to sie robi. Byłem chory i nie
było mnie na tej lekcji a jutro jest kartkówka. Będę wdzięczny jak ktoś mi powie co i jak.
4 sty 18:37
Maik: Jest ktoś kto to umie wytłumaczyć?
4 sty 19:38
karo: α∫∊ ♀+♂=ε>∊+Δδ−Ω−β+∭=.... wyliczyć z dodatkiem kwadratu .i to może ci pomóc...
6 mar 20:52
rama: Karo ?! co to?! chyba chodzi ci o coś w tym stylu ? ... γ+β+α=γβα=γ−β−α=... ?∑∞⋁
6 mar 20:53
karo: "rama" nie do której klasy chodzisz co ? ja to mam na dodatkowej matmie dla licealistów, pani
twierdzi że mam mózg einsteina
6 mar 20:55
karo: ahaaa.. nie wiedziałam ale coś tu kręcisz, a ja do 3 podstawówki

obok mnie kuzynka z 6 klasy
6 mar 20:56
karo: sory to do shreka nie do was ,
6 mar 20:56
karo: dobra nie ma takiego czegoś ...
6 mar 20:57
karo: lubię ten alfabet
6 mar 20:58
karo: nie mącę juz wam tu , żegnajcie!
6 mar 20:58