Robin:
Dany jest ciąg o wrazie ogólnym an = 2n + 1 / 3 + n. Zbadaj monotoniczność ciągu.
Obliczyłem an+1 i odjąłem od tego an wyszło mi-nie wiem czy dobrze-: n-2 / n2 + 7n + 12
i z tego wynika że ciąg jest roznący gdy n>2 a malejący gdy n<2.
CZy to poprawnie zapisane ?
26 gru 22:07
Gość:
Mi odejmowanie wyszło inaczej.
26 gru 22:25
Jakub:
Za szybko wysłałem.
an+1= 2(n+1)+1 / 3+n+1 = 2n+3 / 4+n
an+1-an = ( 2n+3 / 4+n) - (2n+1 / 3+n)=
= ((2n+3)(3+n) - (2n+1)(4+n)) / (4+n)(3+n) =
= 5 / (4+n)(3+n)
ciąg rosnący
26 gru 22:29
Robin:
ja zrobiłem źle odejmowanie ... ale u Ciebie chyba an+1 = 2n+3 /4+n, a powinno być 2n+2/4+n
26 gru 22:42
Jakub:
Jak za n podstawisz n+1 to masz 2(n+1)+1=2n+2+1=2n+3 na górze. Czyli jest ok.
26 gru 22:51
Robin:
a no tak........... ..jaaaaa
26 gru 22:57
pati: Zbadaj monotonicznosc ciagu o wyrazie ogolnym an=(3n+2):n+5. Oblicz, ktore wyrazy ciagu sa
mniejsze od 3/2
7 mar 17:58