trygonometria pilne
eska12: tgx=2,4 i xe (π;3π/2)
oblicz sin i cos
sin x= 2 √2/3 i xe (π/2;π)
Oblicz six i cos x
6 mar 20:04
konda:
sinx=2,4cosx
sin
2x+cos
2x=1
Rozwiązujesz układ równań. Pamiętaj, że to trzecia ćwiartka, więc zarówno sinus, jak i cosinus
są ujemne.
6 mar 21:38
eska12: a to drugie?
6 mar 21:51
Licealista D: To 2, podałeś/aś sinus i chcesz liczyć sinus. Przepisz porządnie...
6 mar 21:52
eska12: no to tg i cos
6 mar 21:57
eska12: rozwiąże mi te dwa ktoś, proszę bardzo
6 mar 22:07
konda: drugie to masz dany sinx i liczysz sin2x i podstawiasz do wzoru sinx+cosx=1. Cosinus w
drugiej ćwiartce jest ujemny
7 mar 00:04