Oblicz wartość logarytmu
bart: log
50,625
Znalazłem taki przykład w książce, i wydaje mi się że jest tutaj błąd.
Ja liczę tak:
log
50,625 = x
5
x=0,625
5
x=
6251000
5
x=
58
...i co dalej?
7 mar 09:31
irena_1:
| | 5 | |
log50,625=log5 |
| =log55−log58=1−log58 |
| | 8 | |
Chyba jest błąd...
7 mar 10:22
bart: Tak, też mi się tak wydaje. W książce GREG'a znalazłem taki przykład.. Najlepsze jest to, że
ten błąd jest notorycznie powielany w innych przykładach..
U nich w rozwiazaniu jest:
5
x= 0,625
5
x= 5
−4
x = −4
7 mar 10:26
7 mar 10:30
bart: Tak. Dlatego też mnie to zdziwiło

Ale wolałem się upewnić. Uczę się do matury z tej książki,
ponoć jest najlepsza...
7 mar 11:15
7 mar 11:16