ciag arytmetyczny
nieszczesliwa: mam dane r= −2 an= 17 sn=897 jak obliczyc a1 i n
7 mar 17:27
Basia:
z układu równań
a
n = a
1+(n−1)*r
a
1 + n*r − r = a
n
a
1 − 2n + 2 = 17
a1 − 2n = 15
(a1+17)*n = 1794
7 mar 17:36
nieszczesliwa: a1= −15 − 2n tak ?
7 mar 17:43
Basia:
a1 = 15+2n
7 mar 17:51
nieszczesliwa: no ale to potem z delty dziwny pierwiastek wychodzi
7 mar 17:56
Basia:
(32+2n)*n − 1794 = 0
2n2 + 32n − 1794 = 0 /: 2
n2 + 16n − 897 = 0
Δ = 162+4*897 = 256+3588 = 3844
√Δ = 62
czy 62 to dziwna liczba ? czy Wy nie macie w tych swoich zabawkach zwanych "kompami"
nawet kalkulatora ? o arkuszu kalkulacyjnym nie wspominając ..................
7 mar 18:01
nieszczesliwa: dlaczego 32 ?
7 mar 18:03
nieszczesliwa: o kurcze, przepraszamwiem dlaczego juz
7 mar 18:06
Basia:
(15+2n+17)*n = 897
15+17 = 32
7 mar 18:07