matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
llla
Jacek:
Kilka początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (a
n
) to 12, 16, 20, 24, 28, 32, ... Ile wynosi setny wyraz tego ciągu?
6 mar 22:13
Saizou :
jest to ciąg arytmetyczny o r=4 o a
1
=12, zatem a
n
=a
1
+(n−1)r a
n
=12+(n−1)4 a
n
=4n+8
6 mar 22:14