Dzielniki liczb
Ania: Oblicz ile dzielników naturalnych ma liczba 2*3*7*11*17.
30 paź 22:31
Bogdan:
25
30 paź 22:56
Ania: A mogę wiedzieć Bogdanie skąd to się wzięło?
30 paź 23:10
Bogdan:
Dzielnikami tego iloczynu są liczby:
1, 2, 3, 7, 11, 17, 6, 14, 22, ... , 42, ... , 7854
6 bo 2*3=6
14 bo 2*7 = 14,
22 bo 2*11 = 22,
....
42 bo 2*3*7 = 42
....
7854 bo 2*3*7*11*17 = 7854
Każdą liczbę złożoną można zapisać w postaci iloczynu potęg liczb pierwszych, np:
12 = 22 * 31,
288 = 23 * 32 * 41
3136 = 43 * 72
Ogólnie: n = p1k1 * p2k2 * p3k3 * ... * pmkm
Liczba wszystkich dzielników liczby n (łącznie z dzielnikiem 1 oraz z dzielnikiem n)
jest równa: (k1 + 1) * (k2 + 1)* (k3 + 1) * ... * (km + 1)
Np.: n= 12, 12 = 22 * 31, p1 = 2, p2 = 3, k1 = 2, k2 = 1,
liczba dzielników liczby 12 jest równa (2 + 1) * (1 + 1) = 6.
Sprawdźmy, dzielniki 12: 1, 2, 3, 4, 6, 12. Jest ich 6.
Liczbę 2 * 3 * 7 * 11 * 17 zapiszmy tak: 21 * 31 * 71 * 111 * 171.
Liczba dzielników jest równa: (1 + 1) * (1 + 1) * (1 + 1) * (1 + 1) * (1 + 1) = 25.
30 paź 23:52
AS: n1 = 1 jedynka
| | | |
n2 = | = 5 pojedyncze czynniki |
| | |
| | | |
n3 = | = 10 biorąc iloczyny po 2 różne czynniki |
| | |
| | | |
n4 = | =10 biorąc iloczyny po 3 różne czynniki |
| | |
| | | |
n5 = | = 5 biorąc iloczyny po 4 różne czynniki |
| | |
| | | |
n6 = | = 1 biorąc iloczyn wszystkich 5 czynników |
| | |
Razem dzielników: n1 + n2 + ... + n6 = 1 + 5 + ... + 1 = 32
31 paź 09:24
Bogdan:
Dzień dobry.
Ile dzielników ma liczba 36 = 22 * 32.
Czy można do wyznaczenia liczby dzielników liczby 36 zastosować symbol Newtona?
31 paź 13:30
Bogdan:
Dzień dobry.
Ile dzielników ma liczba 36 = 22 * 32.
Czy można do wyznaczenia liczby dzielników liczby 36 zastosować symbol Newtona?
31 paź 13:31
Bogdan:
Przepraszam za dwukrotne wklejenie tego samego wpisu, wrzuciłem go tylko raz,
a pokazał się 2 razy.
31 paź 13:32
tim: Nie przepraszaj, wiele osób dziś tak ma.
@Jakub coś motasz?
31 paź 13:34
Bogdan:
Kamień z serca
timie, witaj
31 paź 13:52
tim: Witaj
31 paź 13:53
ass: Oblicz ile dzielników ma liczba 3*52
6 wrz 20:23
Bogdan:
Powtórzę informację zamieszczoną wyżej:
Ogólnie: n = p1k1 * p2k2 * p3k3 * ... * pmkm
Liczba wszystkich dzielników liczby n (łącznie z dzielnikiem 1 oraz z dzielnikiem n)
jest równa: (k1 + 1) * (k2 + 1)* (k3 + 1) * ... * (km + 1)
np.: n = 31 * 52, liczba dzielników tej liczby jest równa ..... (proszę podać wynik)
6 wrz 20:29
konrad: γδ
22 mar 18:33
baska: czesc
jestesm uczniem gimnazjum i mam pytanie jak wyznaczyć liczbe dzielnikow liczby w taki łatwy
sposób wyjaśnoione
19 lis 17:43
Vax: Hej! Bogdan wyżej dwa razy napisał jak. Pozdrawiam.
19 lis 17:48
dest: Uporządkuj rosnąco liczby:
4100, 3250, 6323
4 wrz 18:42
natalia: elo sknero
4 wrz 18:55
Eta:
4100=2200 , 3250= 2250 , 6323 < 6423 = 2138
teraz podaj odp: ............
4 wrz 19:28
jcdc: ≤⇔π
9 sty 18:36
q cd: asc zccvsvas ds vadsvscv s
]s
ds dlkvdklsdk lvsd;'
s
vasd'
vd
s
d'a asfdvas
9 sty 18:36
PW: Jakieś zaburzenia pracy mózgu? Kondolencje.
9 sty 18:39
tycha: jaka liczba ma 5 dzielników ?
27 lut 19:57
gość: 56→32←44
6 mar 15:02
5gvfd: a otrzymasz52 52
210 210
a2 a2
a25 a25
√2 √2
√81 √81
7 mar 15:51
XDDDDDDDD: Ile dzielnikow ma liczba 210 ?
10 wrz 17:23
pigor: ...,
210= 2*105= 2*3*35= 2*3*5*7= 21*31*51*71, więc
(1+1)(1+1)(1+1)(1+1)= 24= 16− szukana liczba dzielników liczby 210 .
10 wrz 17:29
wzr: dzielniki liczb 20,30,36,64
3 paź 15:15
pigor: porozkładaj sobie na czynniki pierwsze i licz:
np. 64= 2*32= 2*2*16= ... =2
6 ⇒ 6+1= 7 dzielników
ma liczba 64:
D64= {1,2,4,8,16,32,64} i tyle . ...
3 paź 15:23
danio:

function(){return this[this.length-1]}
16 paź 15:52
lajla: ile liczba 30 ma dzielników od 30 do 36
30:
31:
32:
33:
34:
35:
36:
Potrzebne na jutro
20 kwi 15:50
Mila:
Liczba dzielników liczby naturalnej.
Przykład:
a=24,
a=3*8=31*23
Każdy dzielnik liczby a ma postać: 3n*2m, gdzie :
n∊{0,1}, m∊{0,1,2,3}
Liczba dzielników liczby 24 jest równa : 2*4=8
wypiszemy:{1, 2,12,3,8,4,6,24}
10 maj 18:20