ciągi
12345: Liczby (4, x, y) tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli drugą liczbę zwiększymy o 1, a trzecią
zwiększymy o 3, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz liczby x i y.
7 mar 11:30
Skipper:
napisz układ 2 równań ....z dwoma niewiadomymi i licz
7 mar 11:35
krystek:
y−x=x−4 z wł ciągu arytm
i teraz
4,x+1, y+3 c geometryczny
| y+3 | | x+1 | |
| = |
| z wł c geometr. I licz |
| x+1 | | 4 | |
7 mar 11:37
7 mar 11:38
12345: dalej nie rozumiem
na początku skąd: 2x=4+y
wiem jak wygląda wzór z wł. c. geom., ale mam problem dlaczego wyszło 2x=4+y?
7 mar 11:48
7 mar 11:50
aniabb: ja miałam na myśli ostatni wzorek na stronie wysłanej w linku

pomnożony przez 2 daje mój
pierwszy
7 mar 11:57
12345: nie wiem, czy dobrze myślę:
ze wzoru: an= a1 + (n−1)r
dla mnie wygląda tak:
y= 4 +(3 − 1)r
y= 4 + 2r
i co dalej, mam dwie niewiadome
7 mar 12:00
krystek: Nie z wł
a3−a2=a2−a1⇒2a2=a1+a3
7 mar 12:01
12345: z tego ostatniego się zgadza
7 mar 12:01
12345: już wiem
dzięki
7 mar 12:07
krystek: Twoim sposobem też mozna , wtedy 4=a1, x=a2=x+r, y=a3 =4+2r i dalej mozesz popróbować
wyliczyć i zobaczyć który sposó b szybszy.
7 mar 12:11