pomocy!
Kasia: Suma kwadratu pewnej liczby i kwadratu liczby od niej o 3 mniejszej jest równa 17. Znajdż te
liczby.
8 gru 22:41
rozalia: rozalia: x kw −−−−−−−−−−−−> pewna liczba
x kw − 3−−−−−−−−−> liczba o 3 mniejsza od poprzedniej ( kw −−−−−−> oznacza kwadrat)
Tworzymy sumę
x kw + x kw − 3 = 17
2 x kw = 17 + 3
2 x kw = 20
x kw = 10
x = √10 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> pierwsza liczba
√10 − 3 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> druga liczba
8 gru 23:19
zefir:
Do
rozalia
Po lewej stronie masz instrukcje "wpisz a otrzymasz"
jak pisać x
2 x
10 ( x +3)
2 itd...
Ułatwisz tym poprawne zapisywanie wyrażeń algebraicznych i nie tylko.
Pozdrawiam
8 gru 23:38
artur: to jest źle rozwiązane
prawidłowa odpowiedź to x1=−1 x2=−4; lub x1=4 x2=1
9 gru 11:40
Kasia: x−pierwsza liczba
x−3 − druga liczba
x
2+(x−3)
2=17
x
2+x
2−6x+9=17
2x
2−6x+9−17=0
2x
2−6x−8=0
Δ=36+64=100
√Δ=10
x
1=−1 X
2=4
teraz jest dobrze
spr.
niech x=−1
(−1)
2+(−1−3)
2=1+16=17
niech x=4
4
2+1
2=16+1=17
9 gru 15:37
franciszek:
15 gru 22:10
Karol: orzeszek
7 sty 20:04
matematyczka. : kojiofjjijfuihfkuhj
∞ffcvh≥gfhd i mam matme w dupie

ps. mysle ze pomoglam
7 mar 17:04