funkcja kwadratowa
K94: znajdź największą i najmniejszą wartość funkcji:
√x2 + 4 dla x∊<−1;3>
6 mar 20:42
PW: Funkcja g(x)=x2+4 osiąga minimum dla x=0 i minimum to jest równe 4 − to jest oczywiste, dla
innych x jest x2>0, a więc x2+4>4
Liczba 0 należy do przedziału <−1,3>, więc f(x)=√x2+4 ma minimum równe √4=2.
Ponieważ g(x) jest funkcja kwadratową − na przedziale x<0 maleje i na przedziale x>0 rośnie,
zatem maksimum osiągnie na którymś z krańców zadanego przedziału. Sprawdź na którym.
6 mar 21:26