Kombinatoryka
Aneta : na ile sposobów można rozdzielić 5 różnych przedmiotów miedzy 2 osoby tak aby każda dostała co
najmie jeden przedmiot?
11 paź 20:45
Aneta : Ratunku
11 paź 20:51
Kejt: 10?
11 paź 20:54
tune: 10
11 paź 20:56
11 paź 20:56
Aneta : no właśnie nie bo też mi tak wychodziło a w odpowiedziach jest 30
11 paź 20:57
Kejt: hmm.. co najmniej jeden. a więc ten sposób odpada.. bo tutaj dostaje 1.
11 paź 20:59
Ломоно́сов: Można to spokojnie rozpisać:
X − pierwsza osoba
Y − druga osoba
Na logikę:
X − dostaje jeden przedmiot Y − dostaje 4 przedmioty
X −dostaje dwa przedmioty Y − dostaje 3 przedmioty
X − dostaje trzy przedmioty Y − dostaje 2 przedmioty
X −dostaje cztery przedmioty Y − dostaje jeden przedmiot
Nie rozpatrujemy przypadku, kiedy X lub Y dostaje 5 przedmiotów, bo z treści zadania − każda
osoba musi
dostać co najmniej jeden przedmiot
11 paź 21:00
Aneta : Dokładnie ale jakoś nie mogę wymyślić jak można inaczej to zrobić
11 paź 21:01
Aneta : W sumie można ale gorzej będzie jak na spr będą większe liczby ...
11 paź 21:02
pozdrawiam: Wszystkie kombinacje: 25 − 2 = 32−2 = 30
−2 bo odrzucamy 2 przypadki kiedy X dostaje 5 przedmiotów v Y dostaje 5 przedmiotów
11 paź 21:06
Aneta : dzięki ratujesz mi życie
11 paź 21:08
Ломоно́сов: Przedmioty są różne, zatem oznaczmy je cyferkami, będą wtedy tworzyć zbiór: {1, 2, 3, 4, 5}
Teraz
1. Osoba X dostaje jeden przedmiot, Y dostaje 4 przedmioty
X − 1 X − 2 X − 3 X − 4 X
− 5
Y − 2, 3, 4, 5 Y − 1, 3, 4, 5 Y − 1, 2 ,4 ,5 Y − 1, 2, 3, 5 Y − 1, 2 ,3
,4
Razem : 5
2. Osoba X dostaje dwa przedmioty, Y dostaje 3 przedmioty
X − 1, 2 X − 1, 3 X − 1, 4 X − 1, 5 X − 2, 3 X − 2, 4
X − 2, 5
Y − 3, 4, 5 Y − 2, 4, 5 Y− 2, 3 , 5 Y− 2, 3 ,4 Y− 1, 4, 5 Y− 1, 3, 5 Y−
1, 3, 4
X − 3, 4 X− 3, 5 X− 4, 5
Y− 1, 2, 5 Y− 1, 2, 4 Y− 1, 2, 3
Razem : 10
3. Osoba X dostaje trzy przedmioty, Y dostaje 2 przedmioty
Ten sam przypadek co powyżej
Razem : 10
4. Osoba X dostaje cztery przedmioty, Y dostaje jeden przedmioty
Ten sam przypadek co 1.
Razem : 5
Suma: 5 + 10 + 10 + 5 = 30
Trzeba było wziąć poprawkę na to, że przedmioty są różne
11 paź 21:10
aman: kolejność wyboru przedmiotów nie jest ważna, a więc tworzymy 4 podzbiory, a ich wyniki dodajemy
do siebie
kombinacja 1 elementowa brana z 5 elementów − 5!/2!*3! = 10
kombinacja 2 elementowa brana z 5 elementów − 5!/1!*4! = 5
kombinacja 3 elementowa brana z 5 elementów − 5!/3!*2! = 10
kombinacja 4 elementowa brana z 5 elementów − 5!/4!*1! = 5
10+5+10+5 = 30
elo
6 mar 20:08
Mila:
25−2=30
7 mar 15:25