nn
Jacek: Wyznacz ciąg arytmetyczny, mając dane: a2 = 7, a3 = 13.
6 mar 22:18
Eta:
a
3−a
2=r ⇒ r=....
a
1= a
2−r=....
a
n= a
1+(n−1)*r=.....
dokończ rachunki
6 mar 22:20
Licealista D: a
3 − a
2 = r
Jak masz a
n = a
1 + (n−1)r .
Reszte tylko popodstawiaj
6 mar 22:21
Jacek: aco to znaczy wyznacz? co masie znalezc w odpowiedzi?
6 mar 22:22
Saizou : masz znaleźć wzór ogólny ciągu arytmetycznego
6 mar 22:23
Licealista D: Podejrzewam, że chodzi o główny wzór czyli wyliczysz sobie a1, r i podstawisz te dwie wartości
do głównego wzoru.
6 mar 22:24